Räknandet av pinnar …

6 februari, 2016 § 3 kommentarer

Bodil Malmsten om äldrevården i SthlmI

Från denna sida.

Se rapporten ”Vi räknar minuter, vi räknar pinnar … Till nytta för vem?” angående New Public Management:

”… den verkliga sjukan är det styrsystem som kräver ständiga mätningar, redovisningar, kontroller och ökad byråkrati, och som i den akademiska världen kallas New Public Management (NPM).”

Började reflektera över detta på cykeln till och från stan: I den här sortens arbetsliv behöver man inte ha utbildning inom det område där man chefar? Skola, vård och omsorg har i alltför hög grad chefer som kommer från helt andra områden i arbetslivet. 

Ledare- eller chefserfarenheter av vad slag verkar i många fall räcka?

Innebär också detta, att de inte har yrkeserfarenhet själva inom det område där de hamnar som chef, ytterligare åtminstone ett problem: man får chefer som kan ganska lite (och i vissa fall knappt något alls) där de chefar?

Och kan detta vara ytterligare en faktor som bidrar till utmattning hos personalen? Det kan vara ganska ansträngande att ha en chef som till råga på allt inte förstår ”arbetet på golvet,” därför att hen saknar denna erfarenhet – och inte minst utbildning (även om utbildning inte är någon total garanti)? 

Militärer tillsattes som rektorer när regementen lades ner. Politiker blir nu chefer för t.ex. serviceboenden, utan att ha någon som helst erfarenhet av att jobba där och utan någon som helst vårdutbildning. Bara man har de ”rätta kontakterna,” så!? T.ex. partikamrater i kommunledningen! I det fall jag tänker på; centerpolitiker.

”‘Genusstiltje’ i svensk media”:

”Tron om att jämställdhet redan finns kan /…/ vara en anledning till att andelen kvinnor som syns och hörs i svenska medier har stått stilla de senaste 15 åren, tror Maria Edström, som skrivit rapporten.

Ytterligare en anledning som lyfts fram i är att nedskärningar, nya affärsmodeller och ett allt högre arbetstempo har gjort att jämställdhetsarbetet försvinner i stressen och pressen. Många journalister säger också att det är lättare att få män att ställa upp på intervjuer.

– Det kanske är så men det är ingen anledning till att man som journalist utan då får man kanske förklara, jobba och ändra lite strategier så att kvinnor får det förtroendet för medier så att de vill ställa upp.”

Tystnaden sänker sig, för man orkar helt enkelt inte reagera eller yttra sig? Man bara jobbar på och hoppas att man ska stå pall?

a

Ja, vadå, frihet, jämlikhet, broderskap? 

b

Se Malmsten och kategorin politik.

Annonser

§ 3 svar till Räknandet av pinnar …

 • k skriver:

  Och läkaren Martin Ingvar om att ”Vårda vårdens värde”:

  ”Mäter vi sjukvården med ekonomiska mått kommer sjukvården ses som en kostnad, kostnadspress kommer drabba teknikinnehållet, förändringskraften och innovationskedjan. Allt som är nytt blir dyrt. Innovationskedjan bryts.

  Det grepp som krävs för att hälso och sjukvården ska bli en bättre partner är att uppdraget förtydligas mot kvalitet.

  I stället för att sjukvårdens styrning bara går ut på att hålla kostnadskontroll måste synen vara att levererat patientvärde är det centrala för verksamheten.

  Köper man höftoperationer får man många höftoperationer men köper man patienters funktion får man ett innovationstryck att göra operationerna enklare, ge färre komplikationer och undvika operationer om det går. När betalningen blir metodneutral kommer varje aktör att uppleva trycket att göra saker bättre lokalt.

  Det kommer snabbt att utveckla trycket från sjukvården att innovationer behöver kompletteras med perspektivet patientnytta och hälsoekonomiska aspekter. Sjukvårdens egna arbetssätt kommer omformas och gamla professionsgränser kommer tänjas för att bättre kunna leverera patientvärde.

  En sådan sjukvård kommer efterfråga innovationer på alla nivåer och tydligast där det levererar bäst patientvärde. Patientjournalsystem kommer omvandlas till affärssystem där all processtyrning har till uppgift att öka patientvärdet. Nominellt dyr medicinsk teknik och mediciner kommer snabbt in i vården förutsatt att kostnaden motsvarar tillfört patientvärde. Innovatörer som kan öka tillfört patientvärde kommer få en marknad.

  Förändringen kommer också driva på moderniseringen av den kliniska forskningen. Ett lyckat införande av värdebaserad hälso och sjukvård kan ge positiva effekter långt utanför sjukvårdens inre domäner. Klinisk forskning liksom branscher som läkemedelsutveckling och medicinsk teknik har allt att vinna på att medverka i denna övergripande kursändring.”

  Och tendensen idag i debatter att allt är relativt, det finns inga sanningar i ”Den postmoderna sanningsrelativismen leder oss ner i en antiintellektuell avgrund”.

  • k skriver:

   Pensionerad läkare:

   ”Jag känner en förlamande trötthet när jag tar del av allt som gått snett när det gäller NKS [Nya Karolinska sjukhuset]. Allt har inte ens kommit fram i media enligt inblandad konsult (god vän). Filippa Reinfeldt har stort ansvar. Men hon drog när hon inte fick den post hon ville ha.”

   Se den ett år gamla artikeln ”Det är så sjukt fel inom vården”:

   ”Författaren Bodil Malmsten har cancer.

   Hon har varit sjuk sedan 2013, men det är först nu hon går ut med sjukdomen på sin blogg. Vem som helst kan få cancer, skriver hon. Buddister, akademiledamöter, lokalvårdare och världens rikaste vegan Linda McCartney. Jacqueline Kennedy och Steve Jobs fick också cancer.

   Precis som Bodil Malmsten.

   Hon vårdas på Karolinska sjukhuset i Stockholm och hon är förbannad. Hon ser nedskärningarna inom sjukvården och vill att vi journalister ska skriva. ‘Ta fram berättelsen om kostnaden för Nya Karolinska jämfört med utgiften för cancersjuk­vården på Gamla Karolinska.'”

 • k skriver:

  coach satirI

  Och bort med coacher!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: