Misshandel tidigt i livet – och terrorism och rasism …

8 december, 2015 § Lämna en kommentar

Base Instincts

Den amerikanske neurologen Jonathan H. Pincus skriver på sidan 191-192 i sin bok ”Base Instincts – What Makes Killers Kill” i kapitlet ”Hitler and Hatred” i min översättning från engelskan:

”Är det inte möjligt att det finns en koppling mellan våld i hemmet och terrorism? /…/

I ett samhälle som tillåter eller uppmuntrar stigmatiseringen av en grupp människor, är inte mental sjukdom eller hjärnskador nödvändiga för att producera mordiskt våld. De våldsamma impulserna som skapats av misshandel kan uttryckas av medicinskt normala, [tidigt] misshandlade individer i ett sjukt samhälle.

Det ohämmade gillandet av våld i vissa politiska partier  och gäng kan göra dessa grupper attraktiva för de misshandlade. 

Fastän vi har väldigt lite information om familjedynamiken hos medlemmar av terroristorganisationer, tror jag att historien med fysisk och sexuell misshandel och även mental sjukdom, paranoia och hjärnskada är allmänt förekommande bland dem.”

Ja, det finns all anledning att förebygga och motverka misshandel tidigt i livet, sån som fysisk, sexuell – och känslomässig.

”Om ett samhälle (definierat som ett land, politiskt parti eller en grupp), tog bort kravet att dess medlemmar beter sig på ett fredligt sätt mot dess fiender, skulle hjärnskada och mental sjukdom inte vara nödvändigt för att släppa lös den impuls till våld som skapats av tidig misshandel. 

Om samhället säger ‘Du är nu fri att våldta, tortera och döda våra fiender,’ skulle den misshandlade svara med entusiasm.

Varje amerikansk soldat i Vietnam begick inte ohyggligheter, inte heller varje tysk i andra världskriget eller varje varje arab i PLO.

Vad är skillnaden mellan våldsamma och icke våldsamma medlemmar av såna samhällen? Jag gör anspråk på att påstå att tidig misshandel i barndomen skiljer förövare från icke förövare.

I en sociologisk studie av medlemmar i rasistiska organisationer i USA, vilken erhölls under inte liten personlig risk, pekade Raphael Ezekiel* ut ett antal drag i bakgrunden hos medlemmar av hatgrupper, vilka leder tankarna till livet hos de väldigt våldsamma brottslingar jag har bedömt [Pincus ser samma saker i båda dessa gruppers bakgrunder].”

Pincus undersökte alltså över 20 seriemördare i USA och fann att de upplevt otroligt hemska saker som barn. Denna hemska behandling och hemska upplevelser beskriver han i boken ”Base Instincts – What Makes Killers Kill”, vilken jag citerar ur.

*utdrag ur den bok Ezekiel skrev.

”De flesta av Ezekiels subjekt hade förlorat en förälder vid 7 års ålder, vanligtvis fadern. Styvfäder och moderns pojkvänner beskrivs typiskt som kalla, grova och misshandlande.”

Naturligtvis blir långt ifrån alla barn som mister föräldrar tidigt förövare, men i detta fall var det vanligt i kombination med andra faktorer, som alltså våld från vuxna i barnets omgivning (bland annat från styvfäder och mödrarnas pojkvänner).

”Anknytningen med familj utanför kärnfamiljen var skör och det fanns lite föräldraskap på djupet i den familjehistorien.”

Dvs det fanns en historia av föräldrar som inte varit föräldrar tidigare, ett antal generationer tillbaka upprepades samma mönster.

”Kyrka och sociala inrättningar (andra än polisen) spelade liten eller ingen modererande roll i familjerna och anknytningen mellan syskon var minimal. Skolgången hade avbrutits, med skolk tidigt och studieavbrott allmänt förekommande.”

Inga skyddsnät eller några som ryckte in eller såg tidiga signaler. Förmodligen för att de levde i såna områden där ingen riktigt orkar bry sig om någon annan eller orkar reagera.

”Ezekiel skrev ‘Ett fåtal medlemmar berättade spontant om alkoholism hos fadern och våld /…/ Jag tror att en massa hölls tillbaka från mig. [En del] medlemmar rapporterade alkoholism /…/, familjevåld [och] att ha tillbringat tid på ungdomsvårdsskola, häkten eller fängelser. 

Jag är ganska säker /…/ att det fanns en hel del mer strafftid än denna. En del hade lämnats [också] bort till fosterhem under barndomen.’

Alkoholism, våld, mental sjukdom, paranoia, skolmisslyckanden och medicinska/neurologiska problem genomsyrade Ezekiels hela redogörelse, förande tankarna till de faktorer som jag har träffat på hos våldsamma brottslingar. 

Konceptet att våldsamma impulser framkallas av upplevelser av misshandel och tillåtna uttryck hos dessa misshandlade individer, vilka också har endogena neurologiska och psykiatriska sårbarheter, ger väldigt viktiga signaler för att reducera eller förebygga våld. 

Ansträngningar som riktas mot att minska någon av de medverkande faktorerna som orsakar våld skulle sannolikt ha en betydelsefull inverkan.

Den mest effektiva och sannolikt den lättaste att åstadkomma skulle dock vara att förebygga barnmisshandel genom sociala och utbildningsmässiga program. 

Ett betydelsefullt steg gällande primärt förebyggande av våldsamma brott kan troligen åstadkommas genom nationella ansträngningar att reducera eller eliminera all barnaga från föräldrar och lärare.”

Det är jättebra första steg, men det behövs fler åtgärder. Och man behöver påminna om att fysiska misshandel ÄR skadlig och allra skadligast om den utförs av en som står barnet nära och som barnet är beroende av kanske helt och hållet.

Annan misshandel och övergrepp bör man också upplysa om dess skadliga effekter och förebygga.

Att upplysa om detta kan hjälpa vuxna att inse att det de utsatts för var fel och skadligt och hjälpa barn som blir utsatta att inte av skam tiga, utan söka hjälp och vända sig till såna som de kan lita på.

Känslomässigt våld anser den amerikanske barnrättsadvokaten Andrew Vachss kanske vara det värsta och längst räckande...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Misshandel tidigt i livet – och terrorism och rasism …reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: