Ökande klasskillnader och vad de kan orsaka …

21 augusti, 2015 § 6 kommentarer

Apropå debattartikeln ”Rasismen är inget naturligt”: Klassklyftorna ökar p.g.a. skattesänkningar och samtidigt ökar främlingsfientligheten (hittar ingen länk till detta än).

Ja, det är troligen sant att ”Våldsbrott är en klassfråga”:

”Det är dags att betrakta våldsbrott som en klassfråga – inte som en etnisk fråga. Våra politiker har inte lyckats utjämna ekonomiska och sociala skillnader.

‘Medelklassen’ är tungan på vågen i valen. Jobbskatteavdragen har bidragit till en välmående ‘medelklass’ i Sverige.

Hur ska gruppen ungdomar som inte tar sig in på arbetsmarknaden kunna bli ”medelklass”? 80 procent av unga arbetslösa mellan 18–24 saknar A-kassa. Hur många invandrare och ensamstående kvinnor kan skryta med att de har det lika bra som medelklassen? Människor i dessa samhällsgrupper upplever brister på materiella, kulturella och sociala resurser och känner sig exkluderade.

Det är hög tid för våra politiker att minska inkomstskillnaderna som ökar mer än i något annat europeiskt land. Annars riskerar de som är fattiga att bli ännu fattigare. Angrip orsakerna till fattigdomen och våldskriminaliteten i Sverige.”

Men inte heller medelklassen borde känna sig alltför säker! Detta har USA-politikern Elizabeth Warren påpekat, se videon ”The coming collapse of the middle class.”

Roffe Wikström sa i intervju (se ”Det är skillnad på smarta näringsidkare och dem som snyltar på samhället…”):

Är det svårare att göra politisk musik i dag?

– Absolut! Och ändå är inte klyftorna mindre nu, tvärtom. Det är så fruktansvärt frustrerande, borgarnas usla jävla ekonomiska analyser, dom ju är helt skrattretande.

Jag har några förmögna vänner, som när man tog bort fastighetsskatten och införde jobbskatteavdragen fick 40 000 mindre skatt i månaden.

Och så snackar man om lastbilschaffisarna och sjuksyrrorna som får 2 000. Den tredjedel som har det sämst har inte fått nån reallöneökning på tjugo år, konsumtionen som upprätthåller ekonomin blir lånefinansierad.”

Skola, vård och omsorg måste spara p.g.a. mindre i skatteintäkter och vad kan detta betyda på sikt? Påverkar inte detta kvaliteten? Och allt mer kan dessa som fått dessa 40 000 kr mindre i skatt per månad köpa sig en vård och omsorg som andra inte har råd med. Späder på klyftorna ännu mer.

Jag förstår inte hur privatiseringar ska göra vård, skola eller omsorg bättre. Förstår inte den logiken alls.

Att vård, skola och omsorg måste spara beror ju inte på flyktingar eller invandrare, utan på skattesänkarpolitiken.

Ulf Lundén skriver så tänkvärt i ”Sluta moralisera över fattiga människor”:

”Den bottenlösa fattigdomen har varit synlig på våra gator och torg i flera år nu. Att tiggarna från Rumänien och Bulgarien väcker starka känslor av olika slag får vi dagligen rapporter om. Hatbrotten ökar mot romer. I den andra änden av samhällspyramiden sysslar de framgångsrika människorna med andra ting i det fördolda.

SVT Nyheters granskning avslöjade häromdagen att missbruket av parkeringstillstånd för handikappade förekommer inom eliten i samhället. Det handlar om finansmän, advokater och även en läkare. Under två månaders tid har redaktionen tittat närmare på ett hundratal bilar som parkerat på handikapprutor i Stockholms innerstad. Alla med någon form av tillstånd för rörelsehindrade.

Det visar sig att det påfallande ofta handlar om exklusiva bilar. Mercedes, Porsche, BMW. Många av bilarna är stadsjeepar. Det vittnar om människor med status och välfyllda plånböcker.

Granskningen avslöjar bland annat en porscheägare som är vd för ett mellanstort finansbolag i Stockholm, en advokat, en vd för ett fondbolag och en revisor. Ingen av dem har rätt till handikapptillstånd.

Sådana här avslöjanden skapar knappast några större protester.

Människor med höger och/eller främlingsfientliga åsikter verkar uppröra sig mer över att en tiggare går in i affären för att köpa sig ett paket cigaretter än att en vd eller advokat kör omkring med ett förfalskat handikapptillstånd.

Att slicka uppåt och sparka nedåt samt ifrågasätta människors utsatthet har alltid varit högerns sätt att se på djupliggande samhällsproblem och orättvisor.

Perspektivet är inte nytt. I alla tider har välbeställda tyckt att fattiga gör fel, att de helt enkelt får ‘ta sig i kragen’. Den fattige får skylla sig själv och ska absolut inte ställa krav.

Författaren Stig Dagerman diktade på sin tid följande rader:

Lagen har sina blottor.

Hund får de fattiga ha.

De kunde väl skaffa sig råttor,

som är skattefria och bra.’

När det kommer till den europeiska fattigdomen är många inom borgerligheten och EU-anhängarna inget annat än hycklare.

De har inga problem så länge den så kallade fria rörligheten handlar om fattiga kvinnor från Östeuropa som tvingas lämna sina barn hemma för att istället sköta de rikas barn och hem i välbärgade områden som Danderyd, Vällinge, Täby eller Askim.

De anlitar också gladeligen östeuropeiska hantverkare som fixar lyxrenoveringen i hus och hem.Vår nya överklass får till på köpet hjälp att subventionera hela kalaset med våra gemensamma skattemedel.”

Apropå potatissvälten på Irland.

”Moralismen mot de fattiga och svältande blev lika förödande som den ekonomiska politiken. Historikerna räknar med att minst en miljon dog, två miljoner flydde landet.

Enligt irländska historiker var det rent demografiskt den dödligaste svälten i Europa efter 1600-talet, med det möjliga undantaget av svälten i Ukraina under Stalin på 1930-talet. När det gäller skuldfrågan är historikerna hyfsat eniga. Den marknadsliberala ideologin hos makthavarna, i kombination med moralismen mot de fattiga förvärrade situationen.”

Läs mer om boken ”Svart potatis” här.

§ 6 svar till Ökande klasskillnader och vad de kan orsaka …

 • k skriver:

  il_570xN.245606604

  Stefan Sundström skrev om ”Jag är trött på meningslösa strider om ord.”

  Jag är trött på meningslösa strider om ord Ia

  Jag är trött på meningslösa strider om ord IIa

  Kom att tänka på en annan artikel #BlackLivesMatter and the Benefits of Being Impolite. Där kan man läsa om:

  ”Etiquette for Change-Makers

  When I was a teenager my aunt gave me a pin: ‘well-behaved women seldom make history.’  I was living in the suburbs at the time. I thought that pin was pretty badass.

  The phrase was coined in 1976 by historian Laurel Thatcher Ulrich during thesecond wave of the Women’s Movement.  It captured women’s desire to break out of the respectability politics that had kept them disempowered for so long. The phrase continues to be popular, as a recent Etsy search bears out.

  Yet when two black women decided to be impolite in their agitations for black lives last weekend, the crowd would have preferred well-behaved women. The mostly white crowd made it clear they preferred that these black women not make history.”

  No, I don’t take no shit! 😉

 • k skriver:

  omslag

  Ang. Stig Dagermans dikt ovan om att fattiga inte borde få äga hundar kan man läsa:

  ”Under årtionden har det funnits en socialpolitisk lägstanivå i Sverige: I vårt land ska ingen behöva svälta ihjäl.

  Naturligtvis har det funnits synpunkter på innehåll och omfattning av den politik som riktats och som riktas mot de armaste i vårt samhälle.

  Den värmländske fattigvårdsnämndsordföranden Åleby, som fick Stig Dagerman att skriva dikten Varning för hunden, är bara en i raden av personer som uttalat sig inom detta område.

  Efter det senaste riksdagsvalet har Ålebys efterträdare upplevt en renässans.

  Plötsligt har det blivit politiskt korrekt att offentligt uttrycka sina fördomar samt att lägga dem till grund för regeringspropositioner.

  Gemensamt för utsagorna, både de gamla och de nya är att samtliga har ett uppifrån och ned perspektiv.

  De fattiga är hotet. Det är de fattiga det är fel på. De fattiga har sig själva att skylla.

  Partierna i den borgerliga regeringskoalitionen har med fundamentalistisk nit angripit sjuka, arbetslösa, handikappade och äldre.

  Regeringens politik kan inte tolkas på annat sätt än att den svenska högern och dess medlöpare ser de fattiga, de svaga och de äldre som samhällets värsta fiender.”

  308595

  Tänker vidare på det med tre chipspåsar ”SL-kortet höjs med tre chipspåsar”:

  ”Tre chipspåsar. Värre än så tycker inte Stockholms finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) att höjningen av SL-kortet med 100 kronor i månaden är.

  – Det vore orimligt om inte SL-kortet kostade lite mer. Jag har själv fått mer i plånboken, säger han till Stockholm City och försöker sätta höjningen i perspektiv.

  – Hundra kronor, det är tre chipspåsar.

  Frågan är om den familj med två, icke-studerande (studerande får något lägre höjning i antal kronor), tonåringar vars årskostnad ökar med 4.800 kronor känner sig lättade av den förklaringen.

  Rosdahl försvarar höjningen med att familjen också har fått mer i plånboken av regeringen.

  – Jag antar att det i familjen är två vuxna som jobbar, då har de fått två månadslöner extra också. Med den här regeringens jobbskatteavdrag har till exempel en sjuksköterska fått en trettonde månadslön.”

  • k skriver:

   Tre chipspåsar à 100 kronor per månad blir 36 chipspåsar per år. Väldigt mycket chips per person och år enligt min mening!

   Och för två personer i hushållet skulle det bli 72 chipspåsar osv!

   • k skriver:

    GettyImages-480594722.0

    Robin Hood Tax in USA länkar ”Social Security and the 2016 presidential campaign, explained” från ”Social Security Works”:

    ”Washington ‘elites’ borrowed from Social Security for years, ever since Ronald Reagan was president.”

    eller

    ”Eliten i Washington lånade från Social Security i åratal, ända sen Ronald Reagan var president.”

    Vidare:

    ”Now they say Social Security needs overhauled, retirement age needs increased or it will be broke in 15 years.

    Where is the $2.7 trillion dollars those elites ‘borrowed’ from us?”

    eller

    ”Nu säger de att Social Security behöver undersökas noggrant [‘Har vi verkligen råd med detta?’], pensionsåldern behöver höjas eller så kommer inga pengar att finnas kvar om 15 år.

    Var är de 2 700 000 000 000 dollar som denna elit ‘lånade’ av oss?”

    Och vidare:

    ”Are you going to elect someone who is going to cut benefits, and raise the retirement age, all so the rich don’t have to pay taxes and the elites don’t have to pay back what they borrowed?”

    eller

    ”Kommer du att välja en som kommer att skära i förmånerna [för vanligt folk, kanske majoriteten av amerikanerna] och höja pensionsåldern, allt för att de rika inte ska behöva betala skatter och så att eliten inte behöver betala tillbaka vad den lånade?”

    Se ”Strengthen Social Security … don’t cut it” eller ”Stärk social security … skär inte ned på den”:

 • k skriver:

  Amerikanen Robert Reich bloggar om att skattesänkningarna har gynnat den rikaste 1% i ”And Now the Richest .01 Percent”:

  ”We’re talking about 16,000 people, each worth at least $110 million.

  One way to get your mind around this is to compare their wealth to that of the average family. In 1978, the typical wealth holder in the top .01 percent was 220 times richer than the average American. By 2012, he or she was 1,120 times richer.

  It’s hard to spend this kind of money./…/

  Why should we care?”

  Ja, varför skulle vi bry oss?

  ”Because this explosion of wealth at the top has been accompanied by an erosion of the wealth of the middle class and the poor. In the mid-1980s, the bottom 90 percent of Americans together held 36 percent of the nation’s wealth. Now, they hold less than 23 percent.

  Despite larger pensions and homes, the debts of the bottom 90 percent – mortgage, consumer credit, and student loan – have grown even faster.”

  Jo…

  ”Därför att explosionen av välstånd i toppen har följts av en urholkning av välstånd i medelklassen och hos de fattiga. I mitten av 1980-talet så hade 90% av amerikanerna tillsammans 36% av nationens förmögenhet. Idag så har de mindre än 23%.

  Trots större pensioner och hem, så har skulderna hos de 90% i botten – amoteringar, konsumtionskrediter och studielån – växt fortare.”

  Ja, och Riksbanken varnar för bostadsbubbla här och hushållens ökade lånebörda. Vi är tydligen rikare än nånsin, men hushållen är mer skuldsatta än nånsin?

  Och vidare.

  Some might think the bottom 90 percent should pull in their belts and stop living beyond their means. After all, capitalism is a tough sport. If those at the top are winning big while the bottom 90 percent is losing, too bad. That’s the way the game is played.”

  Lite som här:

  ”En del kanske tycker att de 90% i botten kunde dra åt svångremmen och sluta leva över sina tillgångar, Trots allt så är kapitalism en tuff sport. Om de i toppen vinner stort medan de 90% i botten förlorar, too bad! Det är spelets regler!”

  Och vidare:

  But the top .01 percent have also been investing their money in politics. And these investments have been changing the game.

  Men det är bara så att …

  ”De 1% i toppen har också investerat sina pengar i politik. Och dessa investeringar har förändrat spelets regler.”

  Vi ser detta här också, men ännu i inte i lika stor skala förhoppningsvis. Vidare:

  In the 2012 election cycle (the last for which we have good data) donations from the top .01 accounted for over 40 percent of all campaign contributions, according to a study by Professors Adam Bonica, Nolan McCarty, Keith Poole, and Howard Rosenthal.

  Vidare…

  This is a huge increase from 1980, when the top .01 accounted for ten percent of total campaign contributions.”

  ”I valet 2012 (det sista från bilket vi har bra data) så svarade de 1% i toppen för över 40% av kampanjbidragen, enligt en studie av professorerna Adam Bonica, Nolan McCarty, Keith Poole och Howard Rosenthal [‘Why Hasn’t Democracy Slowed Rising Inequality?’ eller ‘Varför har inte demokratin saktat ner ökande ojämlikhet?’]

  Detta är en enorm ökning från 1980, då de 1% i toppen svarade för 10% av de totala kampanjbidragen.”

  Ja, det är en kraftig ökning. Och vad betyder detta för demokratin?

  The richest .01 percent haven’t been donating out of the goodness of their hearts. They’ve donated out of goodness to their wallets.

  Their political investments have paid off in the form of lower taxes on themselves and their businesses, subsidies for their corporations, government bailouts, federal prosecutions that end in settlements where companies don’t affirm or deny the facts and where executives don’t go to jail, watered-down regulations, and non-enforcement of antitrust laws.

  Since the top .01 began investing big time in politics, corporate profits and the stock market have risen to record levels. That’s enlarged the wealth of the richest .01 percent by an average of 7.8 percent a year since the mid-1980s.

  But the bottom 90 percent don’t own many shares of stock. They rely on wages, which have been trending downward. And for some reason, politicians don’t seem particularly intent on reversing this trend.

  If you want to know what’s happened to the American economy, follow the money. That will lead you to the richest .01 percent.

  And if you want to know what’s happened to our democracy, follow the richest .01 percent. They’ll lead you to the politicians who have been selling our democracy.”

  I ”Brev till ledarsidan : ‘Jag oroar mig för att skattehöjningar tycks ha förbjudit'” kan man läsa:

  ”… de minst behövande kanske fått skattesänkningar på mer än 50 % de senaste 10 åren.”

  Ja, det är sant! Och bi låter oss köpas med jobbskatteavdrag osv. De som verkligen tjänar på detta är de som redan har det allra. allra bäst.

  Slutligen, inte utan att man kan sympatisera med ”En tomatodlares bekännelser”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: