Ett samhälle med större och större klasskillnader och vad det orsakar. Vilket samhälle vill vi egentligen ha?

12 augusti, 2015 § Lämna en kommentar

//

Sådär. Nu är det dags att vänstern slutar haka upp sig på vilket samhälle vi inte vill ha, och fokuserar på vilket samhälle vi vill ha.

Posted by Max Gustafson on Wednesday, August 12, 2015

Jo, Greider har rätt ”Vi måste sluta fixera oss vid symptomen”:

”Den arketypiska reaktionen hos en ordinär liberal eller konservativ person är att reagera hårt och moraliserande på de oönskade effekter som marknad och åtstramningspolitik har, men blunda för de grundläggande mekanismer som orsakar problemen.

Det värsta är att symptomtänkandet troligen är på väg att slå igenom på bred front även inom vänstern. Varför är det så mycket lättare att trumma ihop en demonstration mot SD:s annonser i tunnelbanan än mot exempelvis massarbetslösheten, de absurda vinster som storbankerna gör eller mot klimathotet?/…/

Vänstern, arbetarrörelsen och alla progressiva människor står vid ett vägskäl. Ska vi fortsätta att tro att en cynisk högermoral kan besegras bara med en bättre vänstermoral? Eller ska vi försöka ställa om vårt sätt att se och tänka så att vi i första hand alltid försöker urskilja de sociala och ekonomiska grundorsakerna till varför saker och ting ser ut som de gör?

Klass- och könsperspektiven uppenbarar de centrala maktförhållandena i våra samhällen. Alla frågor som rör etnisk diskriminering – och det är frågor som också är avgörande – blir lättare att lösa om fördelningspolitiken kommer i första rummet. Det betyder att sätta orsak före symptom när vi vill förstå och förändra samhället.”

Ja, de allt större skillnaderna mellan människor skapar spänningar och motsättningar.

I ”Brev till ledarsidan: Verkligheten är en annan” kan man i slutet av svar till näringspolitiska chefen Håkan Tenelius läsa:

”Offentlighetsprincipen garanterar insyn och öppenhet men när privata företag tar över driften i offentligägd sjukvård och omsorg försvinner allt vad insyn heter.

Visst finns ineffektivitet inom offentligt driven sjukvård, men det finns inget som säger att samma personer i samma lokaler skulle bli mer effektiva p g a att ett privat företag, utan insynsmöjligheter för det allmänna men med vinstintresse, tar plats.”

Privatiseringarna (inte minst av våra sjukhus) ökar segregationen mellan människor. Och som någon undrade i socialt medium:

”Etablerar sig dessa vård- och skolföretag på landsbygden?”

Tenelius svarar på ”Kommentar till Vårdföretagarnas inlägg”:

Jag vill här ge en kommentar till Vårdföretagarnas inlägg i DD 20/7. Visst agerar vårdföretagen på en marknad!

När ett landsting bestämt sig för att lägga ut en verksamhet på entreprenad, agerar vårdföretagen på en konkurrensutsatt marknad. Var annars än på en marknad tävlar företag om att vinna upphandlingar? Det spelar ingen roll om det gäller att sälja glass över disk eller att vinna ett kontrakt vid offentlig upphandling.

Oavsett om ett företag säljer glass eller om det säljer verksamhet på ett sjukhus så vill man tjäna pengar på sin produkt. En skillnad finns dock. Vinsten av glassförsäljning kommer från privatpersoner som betalar med sina egna pengar medan vårdföretagens vinst kommer från det allmännas pengar, det vill säga skattepengar.

Varje krona i vinst tas från offentlig verksamhet. Att en vårdinrättning ur någon enda synvinkel skulle bli bättre om den drevs på entreprenad än i offentlig regi är rimligen en myt. Det går inte att driva samma verksamhet, i samma lokaler och med i stort sett samma personal, med bibehållen kvalitet till avsevärt skilda priser beroende på driftform.

Eventuellt lägre kostnader för själva verksamheten äts vid entreprenad upp av vinsten. Vid offentliga upphandlingar brukar upphandlarna ha problem med att specificera vad de egentligen förväntar sig att få levererat även när det gäller enkla saker.

Det är min övertygelse att ingen någonsin verkligen har vetat vad som upphandlats när till exempel ett sjukhus lagts ut på entreprenad och därmed har heller ingen någonsin vetat vad de förväntat sig att få.

Jämförelser mellan hur det var före och efter att man lagt ut verksamheten på entreprenad är därför meningslösa.”

Väldigt bra skrivet!

De här vårdföretagen har råd att anställa talespersoner (som lobbar hårt för dem), samt jurister som kan hitta alla de kryphål som gynnar vård-, omsorgs- eller vårdföretaget, Man lånar pengar för att köpa företag och trixar med dessa för att slippa betala skatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ett samhälle med större och större klasskillnader och vad det orsakar. Vilket samhälle vill vi egentligen ha?reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: