Inte mer nyliberalism tack!

26 december, 2013 § 2 kommentarer

aaOch trots att man i USA har hunnit gå ännu längre än vi har hunnit här än så länge så har de problem med sin ekonomi. Hjälper mer av samma i USA? Kommer det att göra att deras ekonomi blir bättre? bbPå julaftonen pratade Petra Mede inför hela svenska folket om Matkassen. Jag reagerade väldigt negativt. Människor skulle behöva få mat på bordet utan att vara beroende av välgörenhet! ccBra skrivet av Birger SchlaugddOm ”Mångfaldens marknad och arbetets villkor” av Anette Thörnqvist. Jo, man kan kalla denna marknad för en kvasimarknad. Som Lena Kallenberg skriver:

”Maria Larsson borde skämmas när hon pratar om fantastiska effekter eller åtminstone snacka med folk som kan något om vården. Jag säger, mindre LOV och mer love inom hemtjänsten!”

eeDetta tror jag är väldigt sant! I en ojämlik värld finns grogrund för en massa dåligt. ff

 

Annonser

§ 2 svar till Inte mer nyliberalism tack!

 • k skriver:

  1Detta stämmer när det gäller skol-, vård- och omsorgsval också! Våra val påverkar andras vård, skola, omsorg och alltså liv. Vadå, solidariskt stå upp för en gemensam skola, vård och omsorg – som är BRA!?

  Friskole- och skolpengssystemen har INTE lett till det pedagogiska nytänkande som man naivt trodde på. 3 4Nej, inte undra på om det blir betygsinflation! 😦 6Detta tycker jag otroligt illa om! Använd pengarna till att anställa folk i vård, skola och omsorg istället för att städa hos folk som kan betala för städningen av sina överdimensionerade hus själva! 5Intressant om Snowden och påven. 2Ja, hoppas att så skett: att det gett storföretagen en tankeställare. Om skillnaderna rusar iväg så kommer folk att protestera. Kanske tyvärr också våldsamt, på en mängd olika sätt. Birger Schlaug om prekariatet, här och här. I den senare postningen skriver han:

  De partier vars politik skapar prekariat skapar samtidigt ett samhälle som bygger in sin egen sociala undergång. Och därmed demokratins undergång. De partier som i retoriken motsätter sig en utveckling som skapar prekariat men inte förmår – i tron att man då tappar medelklassväljare som kortsiktigt tjänar på att fler hamnar i prekariatet – driva en politik för att förhindra denna stegvisa utveckling är givetvis medansvariga.

  De som drabbas just nu är i första hand inte vi som växt upp i en välfärdsparentes. De som drabbas främst är yngre generationer. Friheten att välja tillfälliga jobb har ersatts av tvånget att ta tillfälliga jobb, det ena efter det andra i pauser mellan arbetslöshet. Friheten att välja bostad för kortare tid har ersatts av tvånget att flytta runt. Friheten att leva enkelt och fattigt har ersatts med tvånget att leva hårt ansatt. Är nyliberalerna nöjda med den allmänna acceptansen av vikariat, projektanställningar och bemanningsföretag? Är dom nöjda med att fått en allmän acceptans av det stora projektet med namnet Reducera människan till en liten skit. 

  För det är ju det saken handlar om. Att reducera människan. Vänstern hade sin variant på den modellen, där individen skulle underställas staten och där frihet blev detsamma som att röra sig fritt i därför inredd garderob.

  De nyliberala öppnade garderoben, sprängde dess väggar men drog också undan golvet. Och individen reducerades till en ekonomisk varelse vars uppdrag blev att vara kugge i ett ekonomistiskt hjul som snurrade allt fortare för att kunna slunga upp mer pengar till dem på gräddhyllan. Så började man uppbyggnaden av ett samhälle för kuggar i ett ekonomiskt hjul istället för ett samhälle för människor av kött och blod.”

  Väldigt bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Inte mer nyliberalism tack!reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: