Politisk retorik…

6 april, 2013 § Lämna en kommentar

Bild

Min pojkvän (amerikan) som länge varit småföretagare i USA pratade återigen imorse om att han ville att allt skulle gå juste till apropå stundande deklaration för mig här i Sverige. Med detta menade han i detta fall att han inte ville göra saker svart. 

Alltså, även om man har lägre skatter i USA (påstås det i alla fall), så jobbar folk svart! Det fick mig att återigen undra ganska sarkastiskt, stämmer påståendet att sänkta skatter gör jobb vita? I vilken grad i så fall?

Ja, det är klart betalade man ingen skatt alls, då skulle inga jobb bli svarta (men kunde man kalla dem vita?). 

Undanhåller man skatt därför att t.ex. sjukvårdsföräkringar är så dyra och man får betala för saker vi i vårt välfärdssystem (fortfarande) betalar för via skatten? De störtsa företagen kan ”köpa sig fria från allt”, men för småföretagarna går inte dettariktigt inte i USA heller (i entreprenörernas så kallade förlovade land)? 

Det slår mig också (och jag konstaterar ganska sarkastiskt) att självrisken i sjukvårdsförsäkringen förmodligen gör att många småföretagare också drar sig för att uppsöka doktor för att kolla mindre åkommor, som i längden kan visa sig vara allvarliga och orsaka en för tidig död. 

Mat och cigaretter tillhör de saker som är billiga i USA. Framförallt är junk food billigt, så det är nöjen även den fattige kan ägna sig åt.

Min pojkvän menar också att för några decennier sen såg man inte alla dessa oerhört feta personer som man kan se idag. Sitter de hemma framför TV och dator och äter popcorn och dricker coca cola?

Han tillade också i vårt fortsatta prat att en massa kunder från universitetet i stan där han bodde längtade att få sluta jobba, det gällde bara att hålla ut till pensionen (så de kunde leva någorlunda säkert och gott som pensionärer) och till dess fortsätta bo i sitt medelklasshus med allt vad dessa kostar. Så arbetsmarknaden där (även i medelklassyrken) verkar inte vara den roligaste? Det gäller att (egoistiskt) se om sitt hus och i längden blir det ganska trist?

Och apropå egoism: är ”Rands värld en spegelbild av av Sovjets propaganda”? Börjar allt fler inse vad denna ”religion” betyder och kraschar den världen på liknande sätt som den sovjetiska? 

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Politisk retorik…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: