Zarembas artiklar om vården i Sverige idag…

7 mars, 2013 § 2 kommentarer

Den-olonsamma-patienten-683bild från Zarembas första artikel (den olönsamma patienten)

Socialistiska läkare har länkat alla fyra artiklar om sjukvården i Sverige som Maciej Zaremba skrivit, se  här.

Se också om ”Konferens med europeiska nätverket mot privatisering och kommersialisering av hälsa och socialt skydd”. Så det händer saker. Människor har börjat protestera och organisera sig! 🙂 Hoppas fler börjar reagera och reagera allt högljuddare.

Annonser

§ 2 svar till Zarembas artiklar om vården i Sverige idag…

 • k skriver:

  ”Skattepengar ska inte gå till onödiga utgifter – Det är problematiskt att bygga in marknadsstrukturer i en sektor, som per definition inte ska styras av marknadens fördelningsmekanismer. Det är hög tid för S att ta upp den diskussionen och börja forma sina egna lösningar, skriver tio socialdemokratiska debattörer”:

  ”Marknadsvillkoren för skattefinansierade tjänster skiljer sig från de privata marknadernas:

  • Producenten kan inte använda konsumenters/brukares betalningsvilja till att höja priset. När lokalskäl, eller demografiska skäl, sätter en övre gräns för efterfrågan kan ett överskott inte skapas via ökade intäkter; det kräver sänkta kostnader. I teorin sker det genom effektivare arbetssätt. I praktiken handlar det oftast om att dra ner på kvaliteter i verksamheten, främst personalen. Eller om att inrikta verksamheten mot grupper som inte är så kostnadskrävande.

  • På den privata marknaden betalar konsumenten själv för sina val. Inkomsterna sätter ett tak för efterfrågan. På den skattefinansierade marknaden saknas den länken. De ekonomiska följderna av de egna valen små, ibland inga. Kostnaderna bärs av skattebetalarkollektivet. Sådan tredjepartsfinansiering skapar alltid risker för överutbud och kostnadsstegringar.

  Enligt teorin ska överutbudet regleras genom att sämre verksamheter slås ut. Så fungerar det inte.

  Inom sjukvården innebär, enligt all erfarenhet, ett ökat utbud också ökad efterfrågan – motiverad eller inte. Inom skolan finns gränser för själva efterfrågan, men att minska ett överutbud genom nedläggningar av skolor är problematiskt. Att elever tvingas byta skola mitt i ett stadium innebär väl belagda risker för sämre skolresultat.

  Det blir därmed problem att styra pengarna till det som är mest angeläget och som ger personalen förutsättningar att arbeta och utveckla verksamheten professionellt. Sjukhusen kämpar i dag med stora besparingskrav, trots ökat patienttryck. Samtidigt ökar kostnaderna för primärvården, och det beror enligt samstämmiga bedömningar inte alltid på medicinskt motiverade skäl./…/
  Det går inte att förenkla kraven på välfärdspolitiken till ”valfrihet”. Det man väljer ska hålla bra kvalitet. Det ska vara någorlunda säkert att det inte läggs ner mitt i skolgången eller mitt i en behandlingsprocess. Resurserna ska fördelas rättvist i förhållande till behov och angelägenhetsgrad!

  Med dagens regler styr marknadskrafterna välfärdspolitiken åt ett håll som inte går ihop med välfärdspolitikens syften.”

  Går det att skapa såna regler som artikelförfattarna skriver om? Leder det till behov av omfattande kontrollapparat, som gör byråkratin minst lika stor som tidigare, kanske t.o.m. stötte och vad kostar denna kontrollapparat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Zarembas artiklar om vården i Sverige idag…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: