Göran Greider uttrycker det så bra i ”VINTER i välfärden”, samt om varför företagsmodellen är fel när det gäller utbildning…

27 oktober, 2012 § 4 kommentarer

Väldigt bra skrivet! Ja, det är VINTER i välfärden.

S borde sätta ner foten ordentligt och säga NEJ!

Greider skriver bland annat:

”Exempelvis blir de kvalitetskrav som det skissas på i praktiken betydelselösa, såvida inte en enorm och dyrbar kontrollapparat byggs upp.”

Sant! Ska skattepengarna verkligen gå till detta?Vinster borde förbjudas helt! Och tveklöst. Så bra skrivet!

Och mer om övermänniskoidealet: Och skolan plottras sönder. Den enes valfrihet blir den andres avsaknad av valfrihet. 

Och vad händer om skolor går i konkurs?

Diane Ravitch skriver i bloggpostningen ”Varför företagsmodellen är fel när det gäller utbildning”:

Tim Holt skrev en fantastiskt bra postning för ett tag sen angående varför företagsmodellen inte är rätt modell för utbildning [i bloggpostningen ‘Utbildning och företagsmodellen‘]. Han postade den här som en kommentar.

Tim är naturkunskapslärare i Texas.

Han påpekar i sin postning att många nya företag öppnar varje år och nästan lika många företag läggs ner.

Det är häpnadsväckande att tänka på de företag som en gång var kända namn – som Polaroid, Eastern Airlines, Pan Am, Woolworths – som är borta.

Företag fungerar på det sättet. Nya öppnar, en del klarar sig, andra inte.

Gamla företag dör en efter en. Investerare lära sig att leva med omrörning, instabilitet, en viss mängd kaos.

[Detta slags] kaos är inte bra för barn. Inte heller är instabilitet det.”

Och i bloggpostningen  Skola driven med skolpeng slår igen, ungar övergivna” kan man läsa:

En skola driven med skolpeng slog plötsligt igen sina dörrar, låste ute eleverna och kallade det att ge upp.

Skolans ägare sa att [skol/lokal]utrymmet bara kunde hantera 75 elever, men han hade skrivit in 400.

Föräldrarna var inte glada. De sa att skolan samlat in ungefär 2 miljoner dollar [ca 14 miljoner kronor]. De var förbryllade.

Det är jag också.

Hallå, detta är den fria marknaden. Affärer kommer och försvinner.

Saker händer.

Gå och handla nån annanstans, konsumenter.”

I länkad artikel kan man läsa:

”Sex veckor in i skolåret stängde en skola i Rocklin sina dörrar. Fyrahundra ungar fick i fredags veta att deras skola ska stänga och att tisdagen var deras sista dag i skolan. 

Men många föräldrar säger att Horizon-VD:n använder falska ursäkter för anledningen att dörrarna stängs till Horizon’s Accelerated Learning Academy campus. Arga familjer rasade ännu mer i tisdags över det många anser vara lama ursäkter för nedläggningen.

‘De får mellan 5 000 till 7 000 dollar i reda pengar [ca 35 000 till 49 000 kronor]  (för varje elev),’ sa föräldern Shauna Vorchers. ‘Det är 4,2 miljoner dollar [motsvande ca 29,4 miljoner kronor] i finansiering och han säger åt mig att vi inte kan stanna här och att han inte kan hitta en [annan, ny] byggnad eller fixa säkerhetsfrågorna? Skaffa en ny byggnad. Få hit polisen. Stoppa detta. Detta är inte sanningen.'”

Och varför har man säkerhetsproblem, kan man fråga sig! Inte undra på, i ett samhälle med enorma klyftor mellan människor.

Och privatiseringen av assistans utnyttjas av skrupelfria fuskare, vilket förmodligen gör att förtroendet för systemet undergrävs och det drabbar dem som verkligen behöver assistanshjälp! Bedrövligt!

Läs Ann-Charlott Altstad i Den sponsrade framtiden är inte vår – Ann Charlott Altstadt om sammanblandningen av samhällets eliter, och varför progressiva förändringar inte inträffar”:

När kapitalet fick partibok – det senaste numret av den socialdemokratiska tidskriften Tiden innehåller en av årets absolut viktigaste artiklar.

Daniel Suhonen och Felix Antman frågar vad som händer med vår demokrati när den politiska och ekonomiska eliten sammansmälter.

Näringslivets opinionsbildande verksamhet har som bekant varit en megasuccé, vi lever i ett land vi inte längre känner igen. Men idag har strategierna slipats till en skrämmande snillrik saklighet – om ett parti står i vägen för näringslivets intressen måste inte längre partiet förlora val, det måste förändra sin politik!

Suhonens/Antmans artikel hissar indirekt piratflagga över den socialdemokratiska kongressen 2013.

Kommer motionerna för att välfärdsimperierna ska fortsätta att håva skattepengar vara skrivna av pr-byråer på uppdrag av riskkapitalbolag? Vilka av kongressdeltagarna har själva armhålorna långt nere i syltburken och vilka sponsras direkt av näringslivspengar?”

Precis!

Och hon skriver vidare oerhört kritiskt mot media och journalistkåren:

”Till en krönika i Arbetet/LO-tidningen uppfann jag begreppet ‘Det eviga nuets diktatur’ för att fånga den tidsanda, politiska klimat där hur många Prime-, vård- eller korruptionsskandaler som helst kan avslöjas utan att det får några politiska konsekvenser.

För det är mediebevakningen som vaktar det tomma skalet demokratin och journalisterna och reportrarna stämmer av nyheter med det trånga borgerliga nuet utan att rapportera/analysera utifrån den ständigt expanderande rum-tiden.

Att vår samtid en gång häftig debatterades och kritiserades har fallit i glömska.

När det förgångna, bara några år tillbaka i tiden, kapats bort försvinner samtidigt de politiska alternativen och vägen mot framtiden smalnar av till en återvändsgränd. Allt vi har är detta nu-läge som tycks funnits förevigt format av naturlagar.”

Annonser

§ 4 svar till Göran Greider uttrycker det så bra i ”VINTER i välfärden”, samt om varför företagsmodellen är fel när det gäller utbildning…

 • k skriver:

  Läs Mats Jonssons bloggpostning ”Mitt i debatten” om en artikel han skrivit om RUT-avdrag:

  ”Milda makter. På senaste tiden har jag varit i hetluften inte mindre än två gånger. Först skrev jag den här krönikan om pigavdraget i Tidningen Liljeholmen-Älvsjö, vilket renderade mig fler – och argare – upprörda mail än något annat jag satt mitt namn under. Mina kritiker sönderfaller i fyra huvudsakliga kategorier:

  1. Personer som driver företag inom den s k RUT-sektorn. Mitt svar till er: Jag har all förståelse för att ni värnar om era jobb och företag, men det har hänt flera gånger tidigare att icke livskraftiga branscher helt beroende av statliga subsidier har gått under. Tekoindustrin. Varvsindustrin. Bilindustrin. Den enda skillnaden är väl att er bransch aldrig borde ha uppstått till att börja med.

  2. Personer som behöver avdragsgill hemhjälp p g a sjukdom i familjen. Mitt svar till er: Givetvis ska samhället ge er den hjälp ni behöver. Men jag tror mycket mer på behovsprövning än på att bara de som har råd ska få denna hjälp.

  3. ”Desperata” personer som ”försöker få livspusslet att gå ihop”.Mitt svar till er: Har ni råd med hemhjälp – avdragsgill eller inte – har ni också råd att arbeta mindre. Tycker ni er inte ha det, kanske ni kan se över era utgifter? Ni har säkert möjlighet att skippa en semesterresa. Argument som ”nu kan jag umgås med barnen i stället för att städa” håller inte. Uppmana barnen att hjälpa till i stället, det är också ett sätt att umgås. Är barnen för små för att hjälpa till, passa på när de sover eller städa inte så förbannat mycket. Har du inga barn, är fullt frisk och utnyttjar pigavdraget i alla fall, behöver du inte hem- utan psykologhjälp. Alternativt en hurring. Och på tal om psykologi –  är möjligen anledningen till att ni blir så fruktansvärt upprörda över att bli ifrågasatta, att ni innerst inne vet att ni ägnar er åt något förkastligt? Att ni skäms?”

  Och om den ökande floran av livsstilsmaterial, läs här. 😉

  Se nätverket ”Nu bryter vi tystnaden” skapat av socialsekreterare.” Om detta kan man läsa:

  Kan du berätta mer om nätverket ‘Nu bryter vi tystnaden’?

  – Vi är ett tvärfackligt nätverk för socialarbetare i Stockholms stad som startade den 8 februari. Vi växer snabbt och 1520 personer ”gillar” redan nätverkets sida på facebook.

  Vilka frågor driver ni i nätverket?
  – Vi som arbetar med socialt arbete är vittnen på samhällsutvecklingens baksidor under de senaste åren. Vi får inte stå tysta och se på när människor, som vi utbildat oss för att hjälpa, far illa. Om vi inte kan följa lagen kan det bli en fråga om liv och död och det finns det inga effektiviseringar eller omorganiseringar som kan rättfärdiga. Vi försvarar ett mänskligt samhälle. Vi försvarar det sociala arbetet och våra professionella bedömningar. Politiken måste ta sitt ansvar och ge mer resurser så vi får förutsättningar att utföra ett professionellt arbete och därmed möjliggöra så att vi kan följa socialtjänstlagen.

  Hur jobbar ni?
  – Det vi gör hörs och syns och vi har till och med uppmärksammats av Europeiska federationen för offentliganställdas förbund, EPSU, och i andra medier. Inom nätverket arbetar vi med att skriva insändare, dela ut flygblad samt delta i olika aktiviteter. Vi medverkade i kyrkans påskupprop mot utförsäkringarna och i somras deltog vi i Alternativveckan i Visby i samband med Almedalsveckan. Vi kommer även att ta fram ett nytt flygblad och samla våra erfarenheter och tips att dela med oss av och eventuellt startar vi en blogg till hösten.” 

  Följ arbetet här.

  • k skriver:

   Läs också ”Jag river ner städfirmornas lappar”! 😉 Kan inte låta bli att citera!!!

   Vetskapen om att jag bor i ett område där fler och fler håller sig med städare, barnflicka eller guvernant och får göra skatteavdrag för det, äcklar mig mer än något annat. Det må stå klatschiga företagsnamn på städfirmornas bilar, men bakom fernissan av entreprenörskap döljer sig samma gamla ord: Klassamhälle. Fattigdom. Utnyttjande av dem som har det sämre.

   I en ledare i Svenska Dagbladet förra året skrev Paulina Neuding om hur bra det är i London, för där ser ‘nyanlända ryssar’ till att man kan få sin bil handtvättad så att inte lacken repas.

   I förra veckan ondgjorde sig Hanne Kjöller i DN över att en ensamstående mor, med något slags problembild, får hjälp av Malmö kommun att hämta sonen på fotbollsträningen. Bara två exempel på hur ledande massmedier med till cynism gränsande naivitet ständigt antar överklassens perspektiv och bidrar till att permanenta ett tvåtredjedelssamhälle. 

   För vad är egentligen mest upprörande – att en ensamstående förälder med problem får hjälp av kommunen, eller att höginkomsttagare vars enda problem är att de jobbar för mycket får göra skatteavdrag för att låta en barnflicka hämta på dagis?

   Högern säger gärna att det är vänstern som kränker arbetarna i RUT-sektorn genom att kalla dem för pigor. Att det inte finns några skitjobb. Samma lek med ord som vanligt. 

   I min värld är det värt heder och respekt att städa åt en sjuk åldring som inte klarar sig själv. I min värld är det något naturligt att städa sin egen lägenhet. I min värld är det ett skitjobb att av omständigheterna tvingas hålla rent hos en pr-konsult eller ledarskribent som genom att vägra städa visar sina barn att städning är just ett skitjobb, något man betalar för att slippa undan. Och sedan drar av på skatten

   Jag skulle hellre äta en hjälpbehövande åldrings avföring än städa Hanne Kjöllers toalett. Och när jag går förbi städfirmornas bilar är det inte laglydigheten som hindrar mig från att vandalisera dem, utan vetskapen om att det bara skulle förstöra för dem som är ute och gör jobbet.”

   En kommentator skriver som svar (bland alla dem som försvarar RUT och ondgör sig över det Mats Jonsson skriver):

   ”Bra! Fortsätt att riva ner lappar. Jag har prövat att arbeta som RUT-städare i veteranpoolens regi. Att hålla sig med häst o spela golf har blivit lite väl folkligt varför en städare eller trädgårdsmästare passar bättre som klassmarkör.

   Till `entreprenörerna` i RUT.branchen kan jag bara säga att ni lurar er själva med er mask av förtatagande och entreprenörsskap vilket inte framstår som något annat än ekonomiskt `new age`.

   De skattesubventionerade uppåtsträvande borgerskap som attribuerar sig med städare betraktar er i bästa fall inte som något annat än sketna sutenörer. Ni solidariserar er med fel människor.

   Ni som jag besitter sannolikt bättre utbildning, mer bildning och sannolikt bättre smak än köparna av era tjänster. Det enda vi inte har mer av är pengar. Mitt råd till alla RUT – tjänstehjon är att göra som jag; att mer eller mindre bokstavligt pissa i deras soppa.”

 • k skriver:

  Lars Pålsson Syll i ”Ramberg visade upp facklig vinstförespråkare i all sin torftighet” apropå Kommunals ”Anneli Nodström – mitt i välfärdsdebatten”:

  ”Det här landet är tyvärr fullt av slöa, slappa, lata och loja journalister.

  Men det finns undantag. Ett av dem är Tomas Ramberg. I Ekots lördagsintervju lät han aldrig Kommunals ordförande Annelie Nordström komma undan med de vanliga undanglidningsmanövrerna. Ramberg hade fått vittring och släppte aldrig bytet.

  Här var annars ett gyllene tillfälle att klart och tydligt tala om att Kommunal nu vill se till att undanröja möjligheterna för vinstdrivande bolag att verka inom vård, omsorg och skola. Men så blev det inte

  Nordström svajade  istället – som vanligt.

  Skattefinansierade vinstdrivande företag ska enligt Nordström få finnas kvar inom nämnda sektorer.

  I stället ska man fortsätta ställa större ‘krav’ på företagen.

  Men detta har vi ju hört förr. Löst och till intet förpliktigande tal.

  Det hade varit bättre om fackordföranden klart och tydligt deklarerat  att vinstdrivande bolag inom vård, omsorg och skola inte hör hemma i ett svenskt välfärdssamhälle.”

  Precis! Och, som sagt, vad kostar denna kontrollapparat och är risken den att denna tenderar att öka och utökas?

  Ute i Europa är trenden den motsatt; man börjar återta verksamhet från det privata! Och återigen: om ett välfärdsföretag går omkull vad händer?

  Se också om Myten om finansieringsproblemet! Ja, Ta tillbaka välfärden!  

  Och man kan också läsa i bloggpostningen ”Att återta kommunal egendom. Exempel från Europa”:

  ”I Sverige har det hittills varit svårt att få stopp på privatiseringar och utförsäljning av gemensam, kommunal egendom. Då är det hoppingivande att höra att runt om i Europa håller kanske denna tendens på att vändas.

  I en rapport från den Europeiska federationen för anställda inom offentlig sektor (EPSU) berättas om verksamheter som nu återförs i kommunal ägo och kontroll. Rapporten ”Re-municipalising municipal services in Europe” (Rekommunalisering av kommunala tjänster i Europa) berättar om hur en mängd tjänster och företag återtagits./…/

  Som orsaker till att ‘rekommunalisera’ (man använder också ordet ‘insourcing‘) nämner rapporten främst misslyckanden och problem inom den privata sektorn och att man velat minska kostnaderna och öka effektiviteten (det senare lustigt att läsa med tanke på att detta ju brukar vara ett av argumenten här i Sverige för att privatisera).”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Göran Greider uttrycker det så bra i ”VINTER i välfärden”, samt om varför företagsmodellen är fel när det gäller utbildning…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: