Vidgade klasskillnader – och VAR är oppositionen?

23 september, 2012 § 11 kommentarer

Ja, vadå individualitet? Se om Lyxfeber och att jämföra sig med varandra.

Och här några intressanta synpunkter på skolan och hur det resoneras om den (ur Lärartidningen). Vi förlorar kanske även samhällsekonomiskt på hur skolan idag organiseras och fungerar!  Jan Björklund visar återigen sin okunnighet (och arrogans?). Jättebra skrivet! Och var hamnar pengarna som vissa tjänar? Bra skrivet! Och sant!  Och vad sysslar media med? TV (även SVT) och tidningar! Och bland alliansföreträdarna så har inte bara Annie Lööf Margaret Thatcher som förebild, utan det har också 1:a vice ordförande i KD:s ungdomsförbund Sara Skyttedal och hon har inte bara Thatcher utan också Reagan som idol!? Men människor har börjat reagera och förhoppningsvis kommer fler proteströrelser med tiden. 

Annonser

§ 11 svar till Vidgade klasskillnader – och VAR är oppositionen?

 • k skriver:

  RUT omfattar även barnpassning! OCH man får göra RUT-avdrag för städning för att ”få vara med barnen”! Man kan alltså göra RUT-avdrag både för att inte vara med OCH vara med barnen!

  Och återigen, vilka kan (egentligen) utnyttja detta avdrag (”bidrag”)? Vilka utnyttjar det? Kunde dessa pengar ha använts till vård, skola, omsorg, infrastruktur m.m. istället? Skapat jobb där istället (se bara alla skitvägar i USA!!! Vägar som är ganska stora – och dåliga!)?

  Bara över- och medelklass skulle jag tro!

 • k skriver:

  Och skolföretag som kommuner anlitat för vuxenutbildning sparar pengar genom att standardisera kurserna (inte individualisera dem!)?

  Som när jag fräschade upp min gymnasieengelska för två år sen.

  All lärarkontakt skedde via mejl och telefon. Jag undrar hur många elever en lärare hade? Som hon/han aldrig såg eller fick ett ansikte på.

  De individuella svårigheter olika elever har kan knappast hanteras i en kurs som jag läste!? För kursen var liksom ”set”!

  Läraromsättningen är ganska hög i denna sorts företag? Jag hade tre lärare under en period på några månader. kanske var detta ett undantag eller otur, men…

  Och som lärare har jag till leda fått höra att vi ska ha ”eleven i centrum”, samt vikten av att individualisera undervisningen.

 • k skriver:

  Lena Sandlin i ”S affärsplan gör mig ledsen och arg”:

  ”Den socialdemokratiska partiledningen – partiledaren Stefan Löfven, partisekreteraren Carin Jämtin, gruppledaren Mikael Damberg och den ekonomisk politiska talespersonen Magdalena Andersson – presenterade i går en ‘affärsplan för Sverige’ på DN-debatt.

  En affärsplan. Man tar sig för pannan!

  När en socialdemokratisk partiledning använder sig av marknads begrepp – i ett sådant viktigt politiskt läge både internt inom S och inför nästa riksdagsval – är det inget annat än en tydlig markering. Genom att införa signalbegreppet ‘affärsplan’ i det socialdemokratiska politiska vokabulären förminskas politikens betydelse och medborgarna reduceras till kunder.

  Somliga har i debatten som snabbt följde på nätet i sociala medier under gårdagen hävdat att ordvalet inte är viktigt utan att det är innehållet som är det väsentliga. Tyvärr duger dock inte ‘produkten’ innehållsmässigt heller. Vi kan konstatera att socialdemokraternas ‘Affärsplan för Sverige’ är en triangulering av Moderaternas formuleringar och politiskt innehåll. Tyvärr.

  Den socialdemokratiska affärsplanet innehåller ett fempunktsprogram med mycket ord, ja man skulle till och med kunna kalla en del för floskler.”

  • k skriver:

   Klicka på bilderna för att göra dem större och lättare läsbara!
   Ingen är väl gladare än moderaterna över (S) utslätade politik! Och kanske har Sundberg rätt: de få procent som man kan vinna på denna politik bland mer borgerliga väljare kanske man förlorar mer på bland kärnväljarna? Och man kanske inte ska underskatta medelklassen heller! Kanske är fler där för ett mer jämlikt samhälle, med stark välfärd och lika möjligheter för alla!

 • k skriver:

  Ja, precis: sjukvården slås sönder mer och mer! Vem gagnar detta? Landstinget får allt svårare att planera sin verksamhet. Nej, jag gillar INTE detta! Vilka kan göra rätt bedömning angående vårdgivare? Och välja rätt där? Nej, jag gillar inte detta! Jag vill ha en bra sjukvård för alla! Icke vinstdriven!

  Och vadå de som jobbar på golvet? Se ”Jävla skitsystem” i ”Frustration”! Samt om boken ”Managementbyråkrati”.

  Se också NISI Principles. Principle 1: Entrepreneurship has Three Myths.”

 • k skriver:

  David Eklind Kloo i Tiden ”Sveriges radikalaste affärsplan:

  ”Borgs aura av expertis torde ha gjort mer för förtroendet för honom än det faktiska resultatet av hans politik. Här finner vi ett demokratiskt dilemma: Ju mer Borg får det att framstå som att den offentliga budgeten lyder under lagar som endast kan begripas av nationalekonomer, desto starkare blir hans mandat att förfoga över våra gemensamma tillgångar.

  När nu Socialdemokraterna tar till ett begrepp hämtat från företagsekonomins område måste vi fråga oss om en jämförbar risk föreligger. Bidrar användandet av ordet affärsplan, som knappast fyller någon funktion när människor i allmänhet diskuterar politiska spörsmål, till att ge sken av att samhällets rörelselagar endast kan begripas av företagsledare, fackföreningsordförande, ekonomer och andra experter?

  I den mån ordet är en bärande del i en retorik som lockar fler väljare, är det då för att dessa upplever att ‘Socialdemokraterna verkar ha koll på samband jag inte förstår mig på’?

  För borgerligheten är en sådan utveckling ofarlig, snarast önskvärd. De vill nedmontera medborgarskapet.

  Men socialdemokratins mål – att människors gemensamma medvetna beslut ska få större inflytande över vilken värld vi lever i, att demokratin ska vinna mark på marknadskrafternas bekostnad – förutsätter ett brett folkligt engagemang och delaktighet.

  Om Socialdemokraterna får makten av väljare som upplever att partiet är mest kompetent att hantera komplexa samband folk i allmänhet varken förstår sig på eller intresserar sig för har möjligheten att använda denna makt till att genomföra de förändringar man eftersträvar redan urholkats.

  Ord som ‘affärsplan för Sverige’ måste därför ur socialdemokratiskt perspektiv bedömas inte bara utifrån huruvida de gör chanserna att vinna val större eller mindre utan också utifrån huruvida de ökar eller minskar avståndet mellan politikerna och medborgarna, huruvida de gör politiken mer eller mindre lättillgänglig.”

 • k skriver:

 • k skriver:

  Se Daniel Lind om social rörlighet och att ”Regeringens politik ökar ofriheten”. Ja, vi håller raskt på att få ett klassamhälle. Gynnar detta någon enda av oss?

  Regeringens prioriteringar har resulterat i att den rikaste hundradelen, de med en årsinkomst över en miljon kronor, har fått lika mycket som 25 procent av oss har fått tillsammans. Ingen inkomstgrupp har fått mindre än de allra fattigaste. Nu går regeringen till val på att öka inkomstskillnaderna ytterligare. På kort sikt sker detta genom redan aviserade skattesänkningar. På längre sikt handlar det om att ta fler steg i riktning mot att försvaga de institutioner som historiskt har bidragit till små inkomstskillnader: den sammanhållna skolan, den generella välfärden, de generösa socialförsäkringarna och de starka fackliga organisationerna. OECD menar att en politik som leder till små inkomstskillnader också leder till hög social rörlighet.

  Den amerikanska drömmen är en mardröm i USA, men har varit en realitet i Sverige. Med nästan kuslig precision har regeringen satt igång systemförändrande processer som på sikt leder till ett helt annat samhälle. Konsekvensen av detta blir lägre social rörlighet och en mer ojämlik fördelning av livschanser. Det gamla privilegiesamhället återkommer i ny tappning och Sveriges konkurrenskraft försämras. ” 

  Bloggen Skolöverstyrelsen.se kan läsas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Vidgade klasskillnader – och VAR är oppositionen?reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: