Om nyliberalismen och ”andra människors pengar”…

28 juni, 2012 § 7 kommentarer

Läs Sandro Scocco i SANDRO SCOCCO: NYLIBERALISMEN HAR HAFT FEL PÅ PUNKT EFTER PUNKT”:

De som ska skriva ett nytt partiprogram har tyvärr ingen ny tydlig färdriktning att hålla sig till. Men ändå är situationen påtagligt annorlunda mot 2001 års partiprogram, skriver Sandro Scocco, chefekonom på Global Utmaning. Idag finns inga framgångar att försvara och ingen anledning att så okritiskt följa de senaste trettio årens färdriktning i tangentens riktning. Tvärtom finns all anledning att förhålla sig kritiskt till utvecklingen och aktivt söka en ny färdriktning för ökad rättvisa och full sysselsättning.

Varje decennium har sitt bidrag till historieböckerna. 00-talet utgör definitivt inget undantag. IT-bubbla, 9/11, finanskris, Kina som stormakt, EMU-kris och andra händelser har förändrat vårt sätt att tänka och förstå världen. I början av 00-talet skrevs förra partiprogrammet i en sinnesstämning som idag känns avlägsen. Då skrevs partiprogrammet mot bakgrunden av kommunismens fall, marknadsliberalismens allt starkare grepp om både forskning och samhällsdebatt samt socialdemokratins framgångsrika hantering av 90-talskrisens.

När förra partiprogrammet skrevs hade dock redan zenit för det marknadsliberala (nyliberala) paradigmet passerats, vilket får skrivas till någon gång andra hälften av 90-talet när seger i kalla kriget inkasserats och den amerikanska ekonomin såg stark ut på ryggen av en IT-våg och en snabb kredittillväxt.

Det visade sig dock i efterhand att just runt 2001 inträffade en rad händelser som förebådade ett kraftigt skifte i synen på marknadsliberalismens tro på skattesänkningar, avregleringar och marknadens ofelbarhet – inte minst finansmarknadens.

Den första bredsidan kom med IT-bubblan. Vid denna tidpunkt dominerade teorin om den effektiva marknaden, d.v.s. att alla tillgångar vid varje given tidpunkt är korrekt prissatta givet den information som finns tillgänglig.

Policyimplikationen av denna teori var – i linje med många andra teorier vid den tidpunkten – att marknaden skötte sig bäst själv och att regleringar var onödiga och dessutom kostsamma för samhället. De regleringar av finansmarknaden som tillkommit efter finanskrisen på 30-talet började avvecklas i spåren av denna nya ‘kunskap’.

När IT-bubblan sprack var det för många plågsamt uppenbart att marknaden inte var så rationell, utan snarare karakteriserades av en farlig kombination av ‘other people’s money‘, kortsiktig egennytta för aktörerna själva och flockbeteende.” 

Köp boken ”Other People’s Money” här. Och här finns den i nedlaggningsbar form. Om författaren här.

Agneta Stark säger många väldigt bra saker i denna korta video. Ja, det där med Prokrustes säng och individualitet (”egoism”, som hos Rand-anhängarna, som leder till narcissism i olika grader hos mer eller mindre skadade individer och gör att dessa tendenser stärks mer och mer i samhället? Samt empatiunderskott?). Vi stöps alla i samma form även om retoriken påstår något helt annat? Är nyliberalisterna ett enda dugg bättre än dem de belackar (den förhatliga vänstern) kan jag inte låta bli att undra ironiskt?

Läs mer om ”The Empathy Deficit” här samt om studie som visat att empatiunderskott snabbt ökar. Nej, det är klart; om man bara ser om sitt eget hus och inte bryr sig om andra så avspeglas det i hela samhället och förmodligen förstärks dessa tendenser också, förstärker varandra. Och man kan också tala om ett ”samhälleligt bifall” till detta genom hur människor med makt (politiker inte minst, men också företagsledare, media osv) agerar och resonerar. Mer eller mindre skadade individers drifter rättfärdigas.

§ 7 svar till Om nyliberalismen och ”andra människors pengar”…

 • k skriver:

  Jan Guillou skriver i ”Vi fick riskkapitalister och gamla kissblöjor av socialdemokratin”:

  ”Jag förstår mig inte längre på Socialdemokraterna. Moderaterna och Sverigedemokraterna är däremot lätta att begripa. De har en tydlig ideologi och klara mål. Men det har inte längre Socialdemokraterna och det är högst mysteriöst.”

  Precis!

  ”Utan att kunna bevisa det tror jag att det finns ett samband mellan den socialdemokratiska avideologiseringen och Sovjetunionens sammanbrott. Det låter foliehatt, jag vet. För vad man än kan beskylla Socialdemokraterna för så inte går det att kalla dem mjuka mot sovjetkommunismen. Den rollen i svensk politik spelades enbart av Vänsterpartiet och dess föregångare VPK och SKP./…/

  Vem i 1991 års partiledning skulle ens i sina mardrömmar kunna föreställa sig ett Sverige bara ett par decennier fram i tiden som ett land med följande förändringar:

  Att vi i tio års tid låtit svensk militär slåss på USA:s sida i ett asiatiskt krig lika orättfärdigt och lika hopplöst att vinna som Vietnamkriget.

  Att vi i dag skulle låta skattebetalarna finansiera privatskolor för mer eller mindra galna kristna sekter och islamistiska extremister.

  Att privatskolebranschen skulle vara på väg att övertas av vinstdrivande roffarkapitalister som lade beslag på skattebetalarnas pengar genom att försämra undervisningen och smita med vinsten till dubiösa skatteparadis.

  Att Televerket skulle vara börsnoterat och marknaderna för post, elektricitet och apotek också privatiserats, med självklara försämringar och högre pris som följd.

  Att vård och omsorg var på väg att privatiseras av likartade storföretag som tjänade pengar på sambandet mellan kissblöjor på ålderdomshem och vinst.

  Att stora delar av det kommunala bostadsbeståndet privatiserats.

  Samt att allt detta, avsett att försämra livet för de mest behövande och överföra så mycket som möjligt av skattebetalarnas pengar till privatkapitalister, har skett utan hårdnackat socialdemokratiskt motstånd./…/

  De kapitalistsvärmande Socialdemokraterna (‘förnyarna’) kan ha haft en del till synes goda argument. De lovsjöng ‘eldsjälar’ som skulle förvandla skolan till ett pyssligt Montessoriparadis och renhjärtade personer som inom vården skulle ägna extra tid till personlig omsorg och skogspromenader. I stället fick vi riskkapitalister och kissblöjor. ‘Förnyarna’ hade fel, vilket numera är bevisat.” 

  Det finns anledning prata klass. Ja, det är visst ”Jättedålig stämning på sjätte AP-fonden”:

  ”Nyligen uppdagades att anställda vid statliga sjätte AP-fonden har haft frikostiga förmåner. Anställda har för skattebetalarnas pengar bl.a. köpt årgångsviner till afterwork, bott på lyxhotell vid tjänsteresor, och haft dyra stadsjeepar som tjänstebilar. Förmåner som nu kommer att dras in.

  Det är ett beslut som verkar få oanade konsekvenser. Anställda vid fonden vittnar om att stämningen är ‘jättedålig’ och arbetsmoralen är ‘rekordlåg’.

  Ingen har ‘trivslat’ under veckan (plocka ur diskmaskinen, ställa ut ny frukt och sortera posten), och istället för börskurser visar allt fler dataskärmar Farmville och Facebook.

  Men de anställda själva är inte förvånad över utvecklingen: 

  – I veckor har folk sett framemot kick-offen där alla skulle få skjuta varsin utrotningshotad vit noshörning. Nu ställs den in och det blir istället bowling på Ball-Breaker. Det är klart att folk blir besvikna.

  En förvaltare som vill vara anonym säger:

  – Ingen är motiverad till att jobba längre. Och det mest sorgliga är ju att skattebetalarna är de stora förlorarna på det. Nu gör vi ju inte längre det jobb vi får betalt för att göra.'”

  Man kan vidare läsa i ”Gyllene förmåner för fondanställda”:

  ”Skattebetalarna står för notan Gratis öl, vin och sprit från en fullsorterad bar. De anställda på AP-fonderna har förmåner långt ifrån villkoren för de flesta offentliganställda.

  De anställda på Fjärde AP-fonden bjuds på gratis alkohol en gång i månaden, skriver Dagens Nyheter.” 

 • k skriver:

  Läs ”Så skapar vi en välfärd fri från kommersiella intressen”:

  ”Krav på ny lagstiftning. Skattepengar avsedda för skola, vård och omsorg ska inte försvinna som vinster i privata företag. Vi vill ha en jämlik välfärd där man fokuserar på kvalitet.”

 • k skriver:

  ”Ny studie: Privat drift inte effektivare!”:

  ”Mångmiljardbelopp betalas till privata välfärdsbolag utan att man vet effekterna. 

  Ytterligare en stor forskarrapport, från danska institutet AKF, visar att det inte finns forskningsstöd för att privat driven välfärd leder till vare sig ökad kvalitet eller ökad effektivitet jämfört med offentlig drift. Däremot trivs personalen sämre efter genomförd privatisering.”

 • skvitt skriver:

  http://skvitts.wordpress.com/2012/07/13/bloggspace-se-ligger-nere/
  Bloggspace ligger nere, läs mera hos mig och sprid vidare!
  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Om nyliberalismen och ”andra människors pengar”…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: