Greider: skuldbelägg inte de arbetslösa…

18 april, 2012 § 2 kommentarer

I ledaren ”Breiviks politiska sprängstoff” skriver Greider:

”Jag menar att detta är politiskt sprängstoff. Många inslag i hans förryckta världsbild flyter omkring i västvärldens samhällen sedan länge. Sedan åttiotalet har de i olika skepnader fått ett uppsving i takt med att samhällena överallt mer och mer liknar trettiotalets: Massarbetslöshet, otrygghet, politisk apati./…/

Breiviks världsbild finns mitt ibland oss. Och det är en utpräglad högervärldsbild. Konflikter mellan sociala klasser finns inte i hans konservativa värld. Etnicitet är det enda som gäller som analysmodell. Idéhistoriskt går det en lång linje från den konservatism och antimodernism som föddes som motreaktion mot Franska revolutionen, över mellankrigstidens fascism och framförallt nationalsocialism och femtiotalets antikommunism (McCarthy är en förebild för Breivik) och fram till våra dagars högerextrema rörelser där hotet från islam dominerar som skräckbild. 

Förr var det hotet från den internationella judendomen som skrämde högern, men det finns inte hos Breivik – även om det lever kvar hos många andra högerextrema rörelser (liksom hos våldsbenägen islamism)./…/

Men vi har nu – och har egentligen haft det länge – möjligheten att se vad detta terrordåd ytterst handlar om: 
Ett fruktansvärt och våldsamt uttryck för militant konservatism och högerideologi. I vagare former är Breiviks världsbild spridd i långt vidare kretsar. Problemet med Breivik stannar inte vid hans psyke. Det bor i våra samhällen.”

Annonser

§ 2 svar till Greider: skuldbelägg inte de arbetslösa…

 • k skriver:

  Peter Akinder i ”Vad menar s-ledningen?”:

  ”Som svar på regeringens synnerligen tunna, fantasilösa och minst sagt bleka vårbudget lät under tisdagen Socialdemokraternas nya ledning publicera ett alster på Dagens Nyheters malliga debattsida.

  Partiledaren Stefan Löfven samt ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson försökte där dra upp riktlinjerna för den politik som ska presenteras om två veckor samt skiljelinjerna gentemot regeringen.

  Det gick väl – sådär.

  Självklart riktade duon välförtjänt kritik mot en regering som inte tycks ha några som helst idéer om vad som ska göras för att klara arbetslösheten./…/

  I väntan på detta konkreta alternativ får vi istället lyssna till de signaler som duon skickade.

  Och särskilt är det en signal i denna debattartikel som ger upphov till fler frågor än ger svar.

  S-företrädarna skriver nämligen att det inom arbetsmarknadspolitiken är dags att ’skärpa kraven på de som får stöd’. Detta eftersom de anser att deras parti ’ibland varit för dåliga på att betona människors eget ansvar att göra sig anställningsbara’.

  De skriver att den enskilde måste ’ta sitt ansvar’ och att alla ska ’kunna kräva sin rätt, men också göra sin plikt’.

  Det där är sådant som lätt låter sig formuleras. Men ord är viktiga och brukar betyda någonting.

  Vilka problem är det man försöker peka på? Och vad är poängen med att formulera sig på just detta sätt?

  Menar Socialdemokraterna att det är för slappa regler inom arbetslöshetsförsäkringen? Vilka krav ska skärpas och för vem?

  Vi har ju snarare i andra sammanhang givits intrycket från Socialdemokraterna att kraven inom exempelvis a-kassan har blivit så hårda att många inte ens kvalificerar sig för att vara med.

  Samt att regelverket är så snålt att det är svårt för många att få ut någon ersättning alls.

  Vi har dessutom lyssnat till den hittillsvarande S-märkta retoriken som säger att det redan i dag ställs hårda, många gånger alltför hårda, krav på arbetslösa att exempelvis söka jobb och flytta långt borta från hemorten.

  Så, har partiet nu bytt uppfattning? Menar Socialdemokraterna att det är ett problem att arbetslösa i vårt land inte tar sitt ansvar för att göra sig anställningsbara?

  Vem är det som inte gör sin plikt? Vem är det som bara kräver sin rätt?

  Dessa frågor måste ställas eftersom Socialdemokraterna nu själva väljer att av någon anledning lägga betoning vid dessa formuleringar. Och får dessa bara fritt hänga i luften, riskerar partiet att framstå som lika glidande misstänkliggörande mot de arbetslösa som den regering som är värd kritik.

  Det vore ju olyckligt.

  För inte är det väl så illa som att Socialdemokraterna nu försöker närma sig regeringens synsätt på de arbetslösa, för att slippa bisarr borgerlig kritik om att partiet bedriver ’AMS-politik’ samt är ett ’bidragsparti?’”

  Se boken ”Åtgärdslandet.” Samt berättelser från detta åtgärdsland.

 • k skriver:

  Undra på att borgarpressen inte drevar mot Stefan Löfvén!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Greider: skuldbelägg inte de arbetslösa…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: