Intolerans, sätta sig på höga hästar, snobbism och förakt för svaghet växer i dagens högervridna samhälle…

6 april, 2012 § 4 kommentarer

Ja, är det så?

Vet inte vad jag ska sätta för rubrik på detta inlägg. Har precis läst ETC från förra fredagen och ville blogga om det som jag läste. Därav denna bloggning.

När man jobbar med barn och ungdomar vad är det som är ”häftigt” där (som i den verksamhet jag jobbar: instrumentalmusik)? Bara en stilla undran… Jag tror barn kan prestera häpnadsväckande saker, men…

Det finns en massa förståsigpåare, som själva inte jobbar i verksamheten. En ökande intolerans, snobbism, att sätta sig på höga hästar? Vad handlar detta att skämmas om? Av skam tiger offret. Ja, människor tystas!? Mer eller mindre medvetet. Man får människor att känna sig dumma och därmed får man dem att tiga och inte berättigat ifrågasätta kanske? Litet i det som förmedlas idag ger människor råg i ryggen och insikt att de inte är ensamma om att ifrågasätta förhållanden?

Bodil Malmsten lär visst skriva i sin nya bok ”Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag” om uppgivna medelklassmänniskor i Sverige i dagens samhällsklimat. Hon reagerar på det?

Om hennes bok kan man läsa:

”Så kom fler uppbrott; det från Finistère till atlantkusten och därefter återkomsten till Sverige. Det är den resan vi läser om i den nya bloggboken Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag. En fysisk och mental resa som gör att Bodil Malmsten ser allt som förändrats här hemma med klara ögon. Hon registrerar med skarp blick och kommenterar med skärpa företeelser som vi själva inte längre orkar uppröras över.” 

Och vidare:

”Tillbaka i Sverige är det Posten och sjukvården. Hon häpnar över institutionaliserad idioti, men ännu mer över att hennes vänner och bekanta är så uppgivna. Jaja, säger de. Det är så det är.”

Ja, finns det ett offerklandrande synsätt som passar fint med den rådande ekonomiska konservatismen de senaste två decennierna?

Och ta bort de negativa incitamenten med vinst i skola, vård och omsorg!

Här kommer ”En lärarskildring”, men det är bara en aspekt av förhållandena i skolan och något jag bloggat om tidigare och kommer att fortsätta blogga om.

Hur är politikers kontakt med verkligheten kan undras? Lööf tjänar 10 gånger så mycket (och mer) än det hon själv förespråkar för andra.

Hur är det med friheten egentligen? Finns det en osynlig diktatur också? Som är nästan lika dålig och skadlig? Var är toleransen och medkänslan/empatin och de glada skratten, njtningen i tillvaron?

Fetma (grav övervikt) är vanligare i ojämlika samhällen.

En usel kvinno- OCH därmed också människosyn! Undra på att rasistiska organisationer växer? Snobbism, intolerans och att sätta sig på höga hästar blir allt vanligare på alla nivåer.

Fuskdebatter (som högst medvetet förts) vad har de bidragit med? Bristande tillit? Se Equality Trust om tillit och samhällsliv. Jo, det påverkar samhällslivet om vi litar på eller misstror varandra. Man kan också spekulera i om de i maktposition har drag av paranoia?

“Civil disobedience is not our problem. Our problem is civil obedience. Our problem is that people all over the world have obeyed the dictates of leaders and millions have been killed because of this obedience. Our problem is that people are obedient all over the world in the face of poverty, starvation, stupidity, war and cruelty. Our problem is that people are obedient while the jails are full of petty thieves and the grand thieves are running the country. That’s our problem.”

Howard Zinn

Britten George Monbiot skriver i artikeln ”Unsentimental education” eller ”Osentimental utbildning” om skola, utbildning och överklass i Storbritannien:

”Om bara regeringen ville rättfärdiga (dvs. försvara) paranoian hos de ledande klasserna. De tror, som de alltid har trott, att de är under exempellös (ny och enastående) attack. Hela förra veckan rasslade högerns tidningar av klagosånger från de privilegierade, jämrande sig över ett nytt klasskrig. Om bara.”

Se tidigare inlägg i kategorin paranoia – leding classes eller de ledande klassernas paranoia.

Och om vilseledning av debatten:  Borde man hänvisa till SCB istället till exempel? Se mer i senare kommentar nedan; om krav på fakta i internationella affärstidningar!

Företag gynnas av flera saker som vi alla gemensamt finansierar via skatt, som infrastruktur och utbildning för att ta några exempel. Kanske gynnas inte minst de mindre företagen av dessa saker! Småföretagare i Sverige lever ett tryggare liv än småföretagare i USA. Betydligt tryggare skulle jag vilja påstå. Även om det nog finns saker som kan förbättras för småföretagare i Sverige vad gäller trygghet och välfärd, men jag tror inte på högerns lösningar där.

Kan det vara så att största delen av befolkningen missgynnas av de skattesänkningar som skett och som kommer att fortsätta ske med de politiker vi har i makten nu? Effekterna kommer att visa sig så småningom. Vi kanske har litet mer i plånboken NU, men på sikt kommer dessa pengar att ätas upp av ökade avgifter. Något som bara gynnar dem med allra högsta inkomsterna och missgynna de flesta andra. Missgynna inte bara ekonomiskt, utan också i samhällsklimat (och i vår miljö). Monbiot har en poäng i videon ovan!

Kommer att addera debattarikel av Lena Sommestad i kommentar, samt kommentera vidare angående trådar ovan.

Och apropå det med svenskt näringsliv och deras site ekonomifakta, så skriver Johan Ehrenberg i ledaren ”Världens dummaste artikel?” om en utredning beställd av Borg vars uppgift är att stoppa varje förslag på en hårdare klimatpolitik. Se också Monbiot igenb i videon ovan!

Ehrenberg skriver:

”Så vem kan ha beställt en sån utredning? Vem betalar för att denna ”detaljerade genomgång av den vetenskapliga litteraturen” ska göras.

Jo, Anders Borg såklart.

Utredningen är gjord på finansdepartementets uppdrag.”

Den artikel Ehrenberg refererar till är ”Ingen effekt av att Sverige går före i klimatpolitiken.”

I Dagens Arena kan man i artikeln läsa om ”Den talangfulle herr Borg”:

”Medan Anders Borg rider på utnämningen ‘EU:s bästa finansminister’ får hans dogmatiska politik kritik från borgerliga ekonomer och ärrade tjänstemän. Borg talar som en keynesian men alla siffror visar att hans politik innebär motsatsen: idel åtstramningar. Paul Frigyes talar med en politiker som är expert på att byta ämne och kollra bort de ekonomiska reportrarna.

Vi börjar med ett trolleritrick. Ett mynt hålls i en näsduk i nypan över ett halvfullt vattenglas. Trollkarlen släpper myntet, det klirrar till, sen tas näsduken bort och publiken får se slanten på glasets botten. Glaset täcks åter, trollkarlen gör en gest och rycker sen bort näsduken. Myntet är borta. Hur det gick till? Som vid andra illusioner förstås. Det ser ut som om en sak görs, i själva verket sker något annat. Vi ska vara ofina nog att avslöja tricket senare. Inte minst av symboliska skäl, för finansminister Anders Borg bör känna igen sig väl i det.

Nya Moderaterna gick till val på löften om att skapa fler jobb och att bekämpa utanförskapet. Men arbetslösheten ligger i dag på 8 procent – över dubbelt så högt som de nivåer som rådde på 70- och 80-talen. Inkomstskillnaderna har ökat mer i Sverige än i andra länder.

Ändå har Anders Borg korats till Europamästare bland finansministrar, och åtnjuter ett enormt förtroende på hemmaplan. Vart tog myntet vägen?”

§ 4 svar till Intolerans, sätta sig på höga hästar, snobbism och förakt för svaghet växer i dagens högervridna samhälle…

 • k skriver:

  Johan Ehrenberg skriver om affärspressen, krav på sanningshalt och propaganda i ”Liten får stryk av stor”:

  ”FRÅN EKONOMISKRIBENTEN Benny Åsman får jag ett tips. Titta i Economist! Det är så klart helt rätt. Man ska alltid läsa affärspressen för att se myter nakna.

  Internationella affärstidningar (även en del svenska) måste nämligen informera sina läsare, det duger inte bara med propaganda när investeringsbeslut och placeringar ska diskuteras. Man måste ge lite information också.

  Så vad berättar affärstidningar om konkurrenskraften?

  Jo, att den inte har ett dugg med löner att göra.

  Tvärtom är det så att de länder i Europa som har lägst löner – Portugal, Grekland, Spanien och så vidare – har mycket svårare att konkurrera än länder med höga löner. Lönerna i Sydeuropa är bara hälften av Nordens.

  Det beror på hur samhällets näringsliv är organiserat.

  Alltså vilken produktivitet man skapat.

  Produktivitet är hur många arbetstimmar det går åt för att göra en sak. Om lönen är hälften så låg i ett land så betyder det inget om produktiviteten i det dyrare landet istället är högre. En svensk LO-medlem har mycket högre produktivitet än en genomsnittlig arbetare i Kina eller Lettland.

  DET BEROR INTE PÅ att svenskar jobbar hårdare, det beror på att vår företagsstruktur, våra transporter och våra tekniska kunskaper är högre.

  Det beror också på att våra företag är större.

  Det avslöjande med rika länder är nämligen att de har betydligt större företag än fattiga länder.

  För att skapa produktivitet räcker det inte med två eller tre anställda, det krävs hundratals. När politiker säger att man ska ‘satsa på småföretagandet’ så är det mest prat. Alla vet att det krävs stora företag för att producera effektivt. Oberoende om man ska bygga bilar eller vindkraftverk är storleken en enorm fördel.”

  Men trots krogmomsen så stiger arbetslösheten.

  Och apropå Benny Åsman, så skriver Kildén&Åsman om ”Centerpartiet – allt mer vämjeligt”.

 • k skriver:


  Och Lena Sommestad i ”Riskfyllt att inte stoppa vinsterna”:

  ”Varför tar socialdemokrater parti för välfärdsbolagens särintressen?”

  Ja, varför? Kan det vara för att tillräckligt många socialdemokratiska politiker har intressen i välfärdsföretag? Se ”Inget stopp för dubbla stolar” samt ”Politiker tjänar på privatisering.” Jag tror dock inte Sommestad stöttar detta.

  ”Vid morgonkaffet läser jag att riskkapitalister börjar tveka inför den lukrativa välfärdsbranschen. De politiska riskerna har blivit större än man trodde. Tänk om Socialdemokraterna säger nej till vinster i välfärden? Det är en glädjande nyhet, som borde ge politiker råg i ryggen. Välfärdsbolagen inser att de tar risker, och de agerar därefter. De påminner oss om att framtiden aldrig är förutbestämd. Demokrati betyder debatt och alternativ. Demokratin rymmer en möjlighet att välja.Men vågar vi välja?Det märkliga är att så många politiker, demokratins främsta företrädare, nu tävlar om att förklara att det inte finns några alternativ. Vinster i välfärden, hävdar man, kan inte förbjudas. Min fråga är: varför? Hur kan något som är fullt möjligt i andra länder vara stört omöjligt i Sverige?/…/… det märkligt att socialdemokrater förordar en politik som slår mot partiets grundläggande värden: solidaritet och jämlika livschanser. Forskning om skolan visar att de familjer som utnyttjar valfriheten bäst är de som har mest resurser. På välfärdsmarknaden gynnas den som har bäst förmåga att välja rätt.Socialdemokrater har gjort en stor poäng av att bättre insyn och kontroll av skolföretag ska göra det lättare att välja en bra skola. Men är det verkligen de som väljer bäst som ska ha den bästa skolan? Är det inte en social rättighet som tillkommer alla barn?”

  Jättebra skrivet! Borde inte både det ena och det andra i samhället vara en social rättighet? Har inte alla rätt till ett anständigt liv?

  Carl Tham i ”När hyllningskören slutar sjunga”:

  Varför jublar den borgerliga pressen över Stefan Löfven? Varför är direktörerna så glada? Det kan ju inte gärna vara av omsorg om socialdemokratin.

  Och pratet om att det behövs en ‘stark opposition’ är hycklande skönsång skriver Carl Tham.

  Regeringen – alla regeringar – vill självfallet ha en tandlös opposition och de borgerliga medierna vill ha en svag socialdemokrati.

  Men så kom denne bisarre Juholt som förde in frågor i den politiska diskussionen som inte borde vara därKanske är gåtans lösning att de borgerliga skribenterna hoppas att socialdemokratin under Löfven kommer att ansluta sig till den dominerande borgerliga diskursen, själva samhällsklimatet.

  Mona Sahlin hade ju som avskedssalut tagit avstånd från sin egen valrörelse och de socialdemokratiska ståndpunkter som kraftigt bröt med den borgerliga dominansen. Sahlin hyllades för detta.

  Men så kom denne bisarre Juholt som förde in frågor i den politiska diskussionen som inte borde vara där:

  den växande ojämlikheten, barnfattigdom, vinster i vården och andra obehagligheter.

  Men han snubblade för många gånger, med benägen medverkan av starka krafter inom partiet som aldrig ville ha honom.

  Den borgerliga förhoppningen är nu att Stefan Löfven ska återföra partiet till den borgerliga diskursen. Om olyckan skulle vara framme i nästa val och S återkommer till makten, ja, då gör det kanske inte så mycket, man får ändå borgerlig politik i socialdemokratisk skrud.

  S vid makten visserligen, tråkigt, men ändå utan gadd.

  Men tänk om borgerligheten misstar sig?

  Tänk om den nye partiordföranden kommer att ifrågasätta den nyliberala konsensus som svävar över landet?

  Tänk om han menar allvar med kampen mot arbetslösheten och föreslår ett verkligt stort investeringsprogram som finansieras med lån på kapitalmarknaden (nästan noll ränta för Sverige).

  Tänk om han – hemska tanke – föreslår att vi ska återgå till den gamla principen ‘skatt efter bärkraft’ och säger nej till ett system där gamla, sjuka och arbetslösa ska betala mer skatt än de som arbetar.

  Tänk om också han vill göra slut på vinstprofitörerna inom vården.

  Ja, tänk om. Tanken svindlar. Men vi kan vara helt säkra på att hyllningskörerna då upphör.”

  Ja, tänk om! Man kan bara innerligt hoppas!

  Carl Tham om tågtrafiken i Sverige idag och boken ”Det stora tågrånet”.

 • k skriver:

  En kommentator till Eva Franchells krönika ”Filippa rear ut vården” skriver:

  Jag har bott i USA i 8 år. Min fru är från USA. Varför tillåter svenska folket privatiseringen av den svenska sjukvården? Fattar man inte att vi går i deras fotspår, att vi kommer hamna i samma situation de nu försöker ta sig ur?

  Jag förstår inte denna idioti.

  Privatiseringen leder till privata försäkringar för alla i slutändan.

  Detta liknar ju den totala idiotiska röstning som sker av fattiga i USA på Republikanerna, då man röstar mot sin överlevnad.

  Så frustrerande att se svenska folket gå mot klippkanten utan att fatta att det är ett stup som kommer.”

  Ja, jag håller med! Min pojkvän är amerikan och bor i USA och detta är också mitt intryck, min känsla.

  Facket: Hur kan det bli både billigare och bättre? Både billigare och bättre. Hur går den ekvationen ihop? Den frågan ställer sig facket nu på S:t Görans sjukhus.:

  ”Capio AB vann upphandlingen om sjukhuset med ett löfte om både höjd kvalitet, och ett lägre pris på 120 miljoner kronor per år.

  – Det här blir en tuff nöt att knäcka, säger Kevin Thompson, förhandlingsansvarig för Kommunal på S:t Görans sjukhus.

  – Det finns en oro över hur vi ska klara de här villkoren. En effektiv vård med hög kvalitet förutsätter en god arbetsmiljö och bemanning. Om kraven på personalen ökar för mycket blir det oerhört svårt, liksom om bemanningen skärs ned.”

  I ”Miljardaffär var på väg att stoppas” kan man läsa:

  Capio AB lämnade inte ifrån sig viktig information om S:t Görans sjukhus. Därmed blev det svårt för andra bolag att lägga anbud på lika villkor. Problemen under upphandlingen var så allvarliga att landstinget hotade med att ta tillbaka sjukhuset i egen regi – och driva en rättsprocess mot Capio. Det visar dokument som DN har tagit del av.

  Upphandlingen av S:t Görans sjukhus är den största som gjorts i Europa. Avtalet är värt 16 miljarder kronor.

  Målet med en upphandling är att på en öppen marknad få in bästa möjliga anbud. Villkoret är att alla anbudsgivare behandlas lika och ges samma tillgång till relevant information vid samma tidpunkt.

  Enligt avtalet med landstinget skulle Capio AB, den dag det var dags att förnya upphandlingen, ge landstinget tillgång till ‘nödvändig information’ om S:t Görans sjukhus så att alla anbudsgivare skulle kunna delta på lika villkor.

  Men en rad dokument som DN tagit del av visar att så inte varit fallet.

  I december 2010 visar minnesanteckningar från styrgruppens möte att processen med att få ut information från Capio AB ‘går trögt och parterna står långt ifrån varandra’. ‘Om ställningarna fortsatt är låsta då hotar det upphandlingsprocessen och frågan måste lyftas med Capio AB:s yttersta ledning och eventuellt politiskt.'”

  Men Filippa Reinfeldt fick igenom upphandlingen.

  Vidare kan man läsa i Uppmanas fuska på grund av tidspress” kan man läsa:

  Sopbilar som åker med fyra till sex tons överlast, uppmaningar från chefer att fuska och urusla arbetsförhållanden. Det vittnar anställda på IL Recycling om.

  – Det är lika bra att ni får veta vad som händer på företaget nu när ni skriver om det här. Vi kör med cirka fyra till sex tons överlast i bilarna så gott som varje transport. Det är bara för att hinna helt enkelt, säger en anställd på IL Recycling som vill vara anonym, eftersom han inte vill riskera att bli av med sitt arbete.

  Han berättar att situationen är så pressad att chefer på företaget uppmanat sopåkarna att strunta i att skilja på brännbart och biologiskt avfall på ställen som ligger långt utanför stan.

  – Det var typ en order från cheferna.

  Det finns flera orsaker som mer eller mindre tvingat sopåkarna att fuska, enligt uppgiftslämnaren. Dels att företaget lade ett alltför lågt anbud i upphandlingen, dels att de köpte in fel bilar. I stället för att köpa in sopbilar med två fickor för brännbart respektive biologiskt avfall köptes bilar med bara en ficka in.

  – Det innebär att IL Recycling får köra två varv, först med brännbart och sedan kompost. Då tar det helt plötsligt längre tid och då ville de att vi bara skulle åka ett varv till ställen långt bort.

  Fusket med för tunga fordon och dumpning av avfallet på samma ställe har, enligt källan, pågått under hela avtalsperioden som började 1 januari 2006 och efter förlängning löper till årets slut.

  Men det är inte bara kommunen och skattebetalarna som kommit i kläm grund av det här. Sopåkarnas arbetsmiljö har blivit allt sämre.”

  ”SJ tar över tågtrafiken efter DSB Väst.” 

  Om DSB Väst

  Om boken ”Managementbyråkrati” av statsvetaren Patrik Hall kan man läsa:

  ”Den offentliga sektorn i Sverige har genomgått omfattande managementreformer.

  Vad blir konsekvenserna?

  Ersätter ‘management’ den tidigare byråkratin?

  Tvärtom, menar författaren till denna bok. Han hävdar att dessa reformer innebär ett nytt stadium i byråkratiseringens historia – ett stadium där nya områden i det offentliga arbetet underkastas styrning och kontroll, därav begreppet ‘managementbyråkrati’.”

  Vadå, ökande frihet? 😉

  ”Management är en form av organisationspolitik, som blir extra tydlig när politiker träder tillbaka från sin styrande roll. Managementidéer kan alltså ses som en slags ersättning för politik.

  Denna originella tolkning kastar nytt ljus över New Public Management – den reformtrend som försöker göra offentliga organisationer mer lika företag.

  Författaren pläderar avslutningsvis för att politikerna bör återta kontrollen över den offentliga sektorns organisationer.”

 • k skriver:

  Ett hjärta RÖTT skriver om Harald Ofstads bok ”Vårt förakt för svaghet.”

  Läs den bloggpostningen! 

  Jag kommer också att skriva om en artikel av George Monbiot om Ayn Rand i ”Hur Ayn Rand blev den nya högerns version av Marx. Hennes psykopatiska idéer gjorde att miljardärer känner sig som offer och gjorde miljoner anhängare till dörrmattor för dessa [miljardärer].”

  Jag kommer också att skriva mer om effekterna av det årliga testandet i skolorna i USA och hur både rektorer och doktorer undviker elever och patienter som dra ner deras ”scores” dvs lyckande-poäng. Fortsätter läsa Diane Ravitchs bok ”The Death and Life of the Great American School System: How Testing and Choice Are Undermining Education (New York: Basic Books, 2010).”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: