Den nya sociala arrogansen…

24 mars, 2012 § 3 kommentarer

Göran Greider i ledaren ”Den sociala arrogansen visar tänderna”:

Tycker mig märka att det kommer fler och fler uttalanden från regeringen som vittnar om ett slags social arrogans. En del av dessa uttalanden sker medvetet och öppet, andra är uttryck för simpel tanklöshet. Fredrik Reinfeldts snabbt spridda visdomsord om behovet av att arbeta till 75 års ålder /…/

 Här kändes det ju att han agerade språkrör för den bäst ställda fjärdedelen av svenska folket, den som har god hälsa högt upp i åren eftersom de sluppit nedbrytande arbetsmiljöer.

Sedan följde statsministern nyligen upp med sin ryggmärgsreaktion på en rapport om den höga barnfattigdomen:

Tjurigt slog han fast att de där siffrorna inte kan stämma. Man fick intrycket av att det i hans värld aldrig siktats något barn med knappa uppväxtvillkor överhuvudtaget.

Till genren ‘direkt medveten och öppen social arrogans’ sällar sig givetvis Annie Lööfs utspel om hur nödvändigt det är att sänka ungdomars ingångslöner kraftigt. Särskilt med tanke på hennes egen lön – 155 667 kronor i månaden – lät det en smula okänsligt. Men där märktes det att centerns nya partiordförande har Margaret Thatcher som politisk förebild och den extremt nyliberale författaren Ayn Rand som favoritförfattare.

Igår drog så socialminister Göran Hägglund till med en jämförelse som gav en märklig smak i munnen – och just munnen, eftersom frågan rörde tandvården. Den sociala arrogansen lyste omedvetet fram
. /../

Hägglunds insats i genren social arrogans bestod nu i att han jämförde tandläkarbesök med besök hos frisören. Man måste prioritera, var hans budskap./../

 Just tänderna betraktas ofta som ett av de tydligaste klassmärkena, ja de utgör ett slags kastmärke i våra samhällen.

När samhällsklyftorna fördjupas växer de grupper som hamnar utanför och snart – troligen redan – går det att avläsa social status på tänderna. 

Det enda rätta är naturligtvis att göra tandvården till en del av den vanliga sjukvården. Varför i hela världen kostar det mer att bli behandlad för en trasig tand än för ett brutet ben?

Men igår, i form av Hägglunds uttalande, visade den sociala arrogansen åter tänderna.”

§ 3 svar till Den nya sociala arrogansen…

 • k skriver:


  Texten ovan kan läsas här tillsammans med kommentarer på den. Ja, vad kostar en månads- eller årsbiljett på bussen alternativt att ta bilen? Dvs en person med 25 000 kr i månaden skulle tjäna på den skattehöjning som fri kollektivtrafik skulle innebära?

  Nej, vi är inga handelsvaror! Och om vi görs till det får det förödande konsekvenser.

  I ”Vi måste få tala om män” skriver Maria-Pia Boëthius bland mycket annat:

  ”I SJÄLVA VERKET finns det ju inget sådant som ‘män’, lika litet som det finns ‘kvinnor’, det finns människor av många olika kön som av praktiska, kommersiella, maktpolitiska och militära skäl sorteras in under dessa benämningar och tilldelas olika generella egenskaper./…/

  Många föds till något helt annat, som det inte ens finns namn för i denna påvert ordsatta värld.

  Under de senaste hundra åren (och långt innan dess) har kvinnor ifrågasatt den roll vi tvingats spela under de överblickbara sextusen år som gått/…/

  Kolla talibanerna. Utan underordnade, i säck dolda och i hemmet fängslade kvinnor kan de inte fungera som de män makten behöver. De väljer att tro på att denna kvinnotortyr är påbjuden av Koranen. Det är den inte.

  Vad som nu borde ske är att män i EU, USA och Skandinavien, Kina, Indien och Afrika uttalar sitt totala motstånd och förakt för en man som inte kan fungera om han inte får förgöra kvinnan. Men det gör de inte.

  Det finns ett slags underförstått konsensus om att så långt kan man inte gå. Fundamentalister; kristna, muslimska, judiska, biologistiska och så vidare, skiter i vad kvinnor säger, men de struntar inte i vad medmän säger. De vill inte vara fegisar i andra mäns ögon/…/

  Jag har ännu aldrig hört en man säga det i FN.

  Jag har hört dem säga att de måste starta krig i Afghanistan för att befria kvinnor; kvinnor som offer fungerar i retoriken, men inte kritik av hur manligheten är designad./…/

  … om maktens påbjudna manlighet är beroende av den gamla sortens kvinna är den på väg mot undergång [jag är inte lika optimistisk: det finns tendenser, inte uttalade om vad som är en ‘riktig kvinna’? vad som är kvinnligt och inte]./…/

  Vi har unga människor, som inte liknar några unga som någonsin funnits och som oavbrutet ‘talar’ med varandra över internet.

  Maktens män från Bashar al-Assad i Syrien till generaler och bankdirektörer och företagsledare med bonusar och mediemoguler à la Rupert Murdoch och politiker à la Nicolas Sarkozy verkar plötsligt fåniga, förvandlade till fossiler i sin egen livstid.

  Deras makt stöttas ännu av medier och reklam och pr-industri, men den etablerade informationsindustrin håller på att bli lika uttjänt som skrivmaskiner.

  Sekretess, som mycket av makten vilar på håller på att bli omöjlig tack vare Wikileaks och visselblåsare och nätet. I Sverige känns det helt absurt att politikerna dealat med Saudiarabien bortom folkets insyn.

  Eller att Anders Borg gastar att ‘det går bra för Sverige’ när han bara menar ekonomin och struntar i det lidande alliansen dagligen utsätter de mest utsatta för. Han låter som en företagsledare i ett miljardvinstföretag som just ska sparka hundratals arbetare.

  Makt upprätthålls av hierarkier, sekretess, dimmiga hot och respekt för dem som ‘tar hand om oss’. Men de tar inte hand om oss, utan sig själva och respekten för deras form av makt håller på att ebba ut.

  Världens länder rustar sig mer än någonsin, men nu mot de egna medborgarna. I Sverige och andra länder genomför man drakoniska övervakningssystem för att kontrollera oss./…/

  Att rusta sig mot det egna folket är ett tecken på rädsla för det nya som är på väg. Jag tror att det är ostoppbart.”

  Ja, vilka gynnas i denna nyliberala ordning? Vadå, öppenhet?

 • k skriver:

  Lägger snabbt in bilder, som också tagits snabbt, medan jag pratar med min pojkvän borta i USA och mitt i en lång hektisk arbetsperiod.

  Texter jag samlat inte minst för mig själv…
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Den nya sociala arrogansen…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: