Om högervriden media och Juholtdrev, en lurad medel- och arbetarklass, Carema som inte får förnyat avtal i kommun, samt om sänkt restaurangmoms…

19 januari, 2012 § 5 kommentarer

”Nu ska vi tänka efter, vilka tjänar på det här?
det finns en speciell grupp av människor som är
glada åt att häxbålen flammar då och då
och nöjda när vi andra jagar spöken i det blå
det finns dom som gnuggar sina händer med ett skratt
när syndabockar pekats ut och bränts en valborgsnatt
medan dom går fria som har smutsigt mjöl i påsen
fria att se om sitt hus och reparera låsen” /Kjell Höglund

Knyckte videotipset ovan från vän…
Återigen en snabbloggning, i en period av en massa på jobbet.

Jag tror att det vi kanske bevittnar är självbedrägeri från medelklassens sida, understött av media och dess individers kortsiktiga självintresse.

Medelklassen har det definitivt tufft i USA till exempel.

Vilka parasiterar på vilka? Se tidigare inlägg, där den pappa jag refererar till också säger att när de för dryga 10 år sedan flyttade till USA från ett baltiskt land så var det bättre där (i USA) än det är idag, bara 10 år senare.

Han sa också flera gånger att det är mycket bättre i Sverige än där. Inte minst för deras barn, men också för dem som vuxna.De hade visst en egen rörelse med last- och taxibilar, som lönade sig allt mindre och mindre. Man hade mindre och mindre råd att anlita dem.

Än så länge är det bättre här skulle jag vilja tillägga. Och det beror på att vi fortfarande i den grad vi gör stöttar alla.

Denna pappa påstod också att barnen inte fick göra något alls på skolgården, för om de skadar sig kan det bli oerhört kostsamt, advokater dras in. Han menade att detta ju gör barnen väldigt försiktiga och ängsliga, de vågar knappt röra sig. Han visade detta också med kroppen genom att ställa sig i givakt med armarna utefter sidorna.

Ovanpå detta kommer bevakningskameror och ID-kort som föräldrar måste ha när de ska hämta sina barn i skolan. Påverkar inte detta barn, om inte direkt så indirekt? Vad skapar detta i barn? Att man inte kan lita på varandra eller på andra? Ja, hur var det med tillit och samhällsliv?

Och hur var det nu med vår påstådda trygghetsnarkomani (se om ”Mannen som är rädd för trygghet”)?

Och här kan man se skylt i kälkbacke i park i USA. Vadå, överdriva?

Det amerikanska samhället är inget jag önskar för oss här – och inte för dem där heller, ett enda dugg. Har man kämpat ett helt liv i den falska drömmen att lyckas så kan man gripas av apati, med allt vad det kan innebära.

Jag tror på vår modell, som man nu håller på att rasera i rask takt innan människor inser vad som håller på att ske.

Men den politik som förs är inte ofrånkomlig eller den enda vägen. Jag tror inte vi behöver acceptera ett ”svinn”. Politiken borde utgå från att vi undviker ”svinn”.

Den sociala välfärdstaten i vår skandinaviska form är inte oförenlig med blomstrande marknadsekonomi. Och det tål att upprepas och upprepas och upprepas.

Göran Greider i ledaren ”Det är nog bara att inse att Juholt är körd”:

”Han är ohjälpligt skadeskjuten av medierna, av krypskyttar på den högra kanten i sitt eget parti – samt av sig själv.

Nej, jag tycker inte det är rättvist. Det är inte rättvist att en politiker betraktas som handikappad på grund av att han kommer från landsorten och inte passar medieeliten.

Inte heller är det bra att en politiker för ett större parti numera måste vara en hundraprocentig broiler för att klara sig undan mediernas jakt på minsta misstag. Juholt hade ingen erfarenhet från toppolitiken och inte heller från den hårda kommunalpolitiken.

Därför får vi från och med nu nöja oss med fabrikskläcka politiker, helst uppvuxna i Stockholm.”

Samt i ledaren ”Sammanbitet och helt utan humor” angående gårdagens partiledardebatt, där han talar om…

”.. en symbolisk bild av vad Reinfeldt sade: han trampade på men kom ingenstans.

Han har ett enda budskap numera – sedan skattesänkarvägen till stor del stängts – och det är att han tar ansvar. Det enda vi behöver vara nervösa för är vad som sker i omvärlden.”

En av våra räddare!? Han spelar på en psykologisk mekanism, medvetet eller omedvetet. Spelar på mindre friska drag hos oss människor.

”Han har som bekant till och med varnat för visioner.”

För det kan leda till kostnader. Vadå, vara kreativa? Befolkningen ska vandra runt som robotar förlitande sig på guruer, sådana som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg framställer sig själva och framställs i media (tidningar och TV, inte minst SVT)?

”Och det kan inte hjälpas, men när jag hör statsministern tala står det ju ganska klart att vi lever i en värld av mer eller mindre avskaffad politik. En antipolitisk värld, där lugn och ro för den privata människans ekonomi anger horisonterna för allt tänkande, det är vad långa årtionden av politisk högervridning mynnat ut i.”

Men som sagt, jag tror att det är självbedrägeri. Vi behöver bry oss om varandra, miljön m.m. Vi kommer att stå inför utmaningar som vi måste lösa tillsammans, tror jag. Som hela världens befolkning måste lösa tillsammans. För allas vår överlevnad.

Och de som har inte minst små barn och barnbarn borde vara oroliga inför vad som sker i världen. Ganska ironiskt. Själv behöver jag iute vara orolig för vare sig barn eller barnbarn, eftersom jag inte har någondera…

”Den politiska offentligheten har på något underligt vis nästan somnat in och det underblåses av närsynta medier som är långt mer intresserade av personfrågor än av idépolitik.”

En medieelit som är rädd om sina RUT-avdrag.

”Så är vi där igen: När Juholt får minsta chans att tala politik, ja då vinner han poäng och jag tror att han då gör Reinfeldt orolig.”

Och det gör också media orolig. Tänk om de förlorar sina RUT-avdrag!

”Samtidigt vet vi att allt det han säger kommer att filtreras genom i förväg extremt negativa medier och mycket litet av det han säger kommer att nå ut till allmänheten./…/

Jag kliver av motionscykeln och gör det i känslan av att jag inte fått någon som helst intellektuell motion av att lyssna på partiledardebatten.”

Om Juholt skulle klara detta kanske det i slutänden kan ha stärkt både honom och en politik som värnar om individer, människa, miljö osv.!? Kanske bidrar media snarare till att stärka det de vill sänka? Och stärka det rejält?

Barbara Ehrenreich skriver apropå sin bok ”Barskrapad” bland mycket annat (tidigare inlägg under kategorin B. Ehrenreich):

”En kvinna i Florida skrev till mig att innan hon läst den blev hon alltid irriterad över de fattiga för det som hon såg som deras självförvållade fetma.

Nu förstod hon att en hälsosam diet inte var en möjlighet.”

I postningen ”Mer lycka för pengarna, vi har hela listan” skriver Peter Gerlach:

Daniel Gilbert, lyckoforskare på Harvard, har släppt boken Stumbling upon happiness där han listar 8 sätt som vi kan använda våra pengar på för att göra oss lyckligare.
1. Köp mer upplevelser än varor
2. Spendera dina pengar på andra
3. Köp många små nöjen istället för ett stort
4. Undvik tilläggsförsäkringar och förlängda garantier
5. Fördröj konsumtion
6. Tänk dig in i hur ditt köp påverkar dig i framtiden
7. Jämför inte för mycket när du handlar
8. Var uppmärksam på andras lycka”

Hemsida om boken ”Stumbling on happiness.”

Bra med nej till Carema! Heder åt dessa politiker. Hoppas att de står för detta bara.

Se ”Sänkt restaurangmoms – en present till höginkomsttagarna.”

Ja, de där pengarna kunde ha gått till att anställa fler i vård, skola och omsorg istället. Tveklöst!

§ 5 svar till Om högervriden media och Juholtdrev, en lurad medel- och arbetarklass, Carema som inte får förnyat avtal i kommun, samt om sänkt restaurangmoms…

 • k skriver:

  Se Alliansfritt Sverige i ”Nordin rasar när hans privatiseringar sammanställs”:

  ”PRIVATISERING. I gårdagens partiledardebatt fick vi se en tvivlande statsminister när S-ledaren berättade om alla de utförsäljningar som gjorts. ‘Den listan vill jag se’, sa Fredrik Reinfeldt och fick från talarstolen rekommendationen att besöka http://www.stockholmsrean.se.

  Varje nål på kartan är en utförsäljning av daghem, fastigheter eller vårdinrättningar. Zooma för all del in för att verkligen se hur många nålar det faktiskt rör sig om. De borgerliga har varit aktiva sedan de tog makten 2006./…/
  Att den här sajten lyftes fram fick finansborgarrådet Sten Nordin (M) att gå i taket på sin blogg. Förmodligen för att privatiseringsmotståndet faktiskt går långt in i de borgerliga leden. Inte ens moderata väljare gillar att offentlig egendom säljs till underpris./…/
  Nordin fortsätter:

  ‘Ironiskt nog använder S intäkterna från dessa försäljningar i sin budget för 2012, och köper 50 öre av den krona vi sänkt skatten med sedan 2006. Om (S) var engagerade i sitt motstånd hade de använt pengarna till att i sitt budgetförslag köpa tillbaka verksamheterna.’

  Problemet är att när alliansen säljer en vårdcentral med patienter och lokaler och inventarier på Kungsholmen för under 700000 kronor (den var värd minst 20 miljoner) blir det svårt att försöka använda pengarna till att köpa tillbaka vårdcentralen. För de pengarna får man inte ens 15 kvadratmeter stor lägenhet.
  Att Nordin upprörs av Stockholmsrean (sajten, inte själva rean) är inte så märkligt, det rör dig trots allt om en borgerlig akillieshäl. Nordin kallar sajten ‘socialdemokraternas svartmålning’ av Stockholm.
  En sammanställd karta med nålar där högern har sålt offentlig egendom är svartmålning.”
  Kajsa Ekis Ekman skrev i höstas i ”Är det tillåtet att vara s-ledare?”:

  ”Oktober 2011 bjuder på en intressant studie i medial asymmetri. Å ena sidan har vi Carl Bildt, en moderat utrikesminister som anklagas för att ha tjänat miljoner på ett afrikanskt inbördeskrig. Detta genererar en del kritiska artiklar, främst på kultursidorna.

  Å andra sidan har vi Håkan Juholt. En socialdemokratisk partiledare som anklagas för att ha tagit emot för mycket bostadsbidrag. Detta genererar en hel orkan: löpsedlar, förstasidor, ledarsidor, inrikesnyheter.

  Det är dags att vi börjar förstå drevet som en form av psykologisk krigföring. Som spelar på våra mest grundläggande instinkter: panik, flockkänsla, flyktinstinkt. Rubrikerna talar om katastrof, kaos och om Juholts ”svarta måndag”, som om det vore en börskrasch på gång.”

  • k skriver:

   Jinge om Juholtdrevet i ”Dagen då Aftonbladet avsatte Juholt?”:

   ”Personligen så tror jag att det kommer att få vissa konsekvenser, vill vi verkligen ha tidningar som av- eller tillsätter partiledare efter eget gottfinnande?

   Är det verkligen uppenbart att det är Juholt det är fel på, han är möjligen en slarver, men personligen tycker jag att det är Jan Helin och hans medarbetare som borde entledigas och tvingas skaffa sig riktiga arbeten.

   De har drabbats av hybris och mist markkontakt, plötsligt tror de att de är talesmän för svenska folket och det känns mer än illavarslande.”

   Alliansfritt Sverige skriver om när ”Reinfeldt får slut på argument.” Och Lars Pålsson bloggar om ”Regeringen Reinfeldts största misslyckande – jobb, jobb, jobb.” Och som kommentator skriver; är det inte medvetet? För om arbetslösheten stiger så kan man genomföra förändringar man har litet svårt att genomföra nu?

   Barbara Ehrenreich skriver i sin bok ”Bait and Switch” om medelklassens förhållanden i USA, att de som fått en hög lön kan bli av med sitt jobb i dagens amerikanska arbetsliv – på grund av de höga lönekostnaderna. Om jag minns henne rätt. Ska fortsätta läsa hennes bok så snart jag får tid.

   Se också Alliansfritt Sverige i Moderaterna låter skattebetalarna stå för reklamen.”

 • k skriver:

  Greider i morgonsoffan i TV ”Drevet måste lugna ner sig.”

  OM Juholt sitter kvar kanske han och (s) på sikt stiger STÄRKTA ur detta istället…

  • k skriver:

   Alliansfritt Sverige skriver att ”Krogmomssänkningen fiasko i Frankrike”:

   ”FACIT. Först skulle det skapas tiotusentals nya jobb för blygsamma (läs ironin) 5,4 miljarder skattekronor. Sedan kanske det inte skulle bli riktigt så många jobb, men säkert några, i alla fall. Efter det hoppades man på kompetensutveckling för personalen och sedan på prissänkningar. Det blev inte något av det. Nu är det marginalökningar (läs ren vinst) för företagarna som är poängen med sänkningen av restaurangmomsen.

   När vi nu sänker restaurang-och cateringmomsen… så skapar vi förutsättningar för dessa företag att öka marginalerna, enligt Annie Lööf.Centerpartiets stora politiska förebild Frankrike sänkte 2009 restaurangmomsen från 19,6 till 5,5 procent efter påtryckningar från näringslivet. I partiledardebatten talade sig Annie Lööf varm om momssänkningen och tog Frankrike som exempel. Frankrike å sin sida har dock räknat på effekterna.

   …notan för kalaset hamnade på 27 miljarder kronor årligen i uteblivna skatteintäkter.Och nu höjer man momsen igen.”

   Se också ”Proffice utlyser tävling om lärarleg”:

   ‘lärarlegitimation kvalitetssäkrar läraryrket’

   Anställda hos bemanningsföretaget Proffice har fått tävla om att registrera ansökningar till lärarlegitimationer. Det kan SVT avslöja i kväll.

   Proffice-kontoret för lärarlegitimationer får också hård kritik för arbetsmiljön och personalpolitiken. Företaget anklagas bland annat för att ha gjort sig av med anställda som klagat på rättssäkerheten.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Om högervriden media och Juholtdrev, en lurad medel- och arbetarklass, Carema som inte får förnyat avtal i kommun, samt om sänkt restaurangmoms…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: