Jämlika barn…

26 september, 2011 § Lämna en kommentar

I debattartikeln ”Jämlika barn leka bäst” kan man läsa:

”Under hösten drar arbetarrörelsen igång en kampanj för barns rättigheter i Sverige. Det är välkommet, framförallt när det gäller kampen för bättre ekonomiska villkor för många barn. Det krävs en mer aktiv politik än vad den borgerliga regeringen bedrivit.

‘Det mest verkningsfulla vi gör mot barnfattigdom är att genomföra ytterligare jobbskatteavdrag’, sa statsminister Fredrik Reinfeldt då debatten om barnfattigdom börjat ta fart. Om man bara har en hammare i sin verktygslåda tenderar alla problem att se ut som spik.

Barnfattigdomen är ingen slump utan ett av de mest talande resultaten av den borgerliga regeringens cyniska politik. Regeringen har finansierat sina skattesänkningar genom att försämra för sjuka och arbetslösa. Och även sjuka och arbetslösa har barn. När fler föräldrar blir fattigare med regeringens politik ökar också antalet fattiga barn. Värst är det för ensamstående föräldrar som oftast är kvinnor och för familjer med utländsk härkomst. Barnen i de utsatta familjerna blir experter på att dölja den verklighet de lever i. Barn blir nämligen redan tidigt medvetna om att det är skamligt att vara fattig. Men den skam och skuld de känner borde egentligen vara samhällets skam och skuld.

När man lyfter frågan om barnfattigdom möts man ofta av argument som att ingen svälter i Sverige eller att barn i andra delar av världen har det ännu sämre. På det sättet försöker man definiera eller relativisera bort ett reellt problem, och det är att klyftorna i vårt eget land ökar. På den ena sidan större privatekonomiskt utrymme åt de som redan har.

På den andra sidan fler barn som växer upp med ökad risk för diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Som växer upp med högre risk för våld eller olycksfall i hemmet. Med ökad risk för mobbning, med mer ångest och oro, sämre utsikter till ett bra jobb och ett gott liv./…/

Slutligen menar vi att politiska beslut alltid måste analyseras ur ett barnperspektiv. Då går det inte, att som regeringen, bortse från att politik som drabbar vissa grupper av vuxna med nödvändighet också drabbar vissa grupper av barn.”

Vad bra skrivet!

Se Rädda barnen om barnfattigdom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Jämlika barn…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: