De med minst behov och mest pengar kommer att gynnas alltmer i framtidens Sverige?

19 augusti, 2011 § Lämna en kommentar

Kan det vara så att privatiseringarna, av bland annat apoteken, gynnar dem som minst behöver dem? Gör det bekvämare för dem som är minst beroende av dem och kanske också har mest pengar? Och minst för dem som mest behöver dem och har minst pengar? Kan det vara så att den så kallade valfriheten missgynnar dem som har störst behov och gynnar dem som har minst?

Och kommer alla att ha tillgång till bra äldrevård (inklusive bra demensvård) i framtiden? Kommer den att kosta skjortan för vissa, som för kvinnan i artikeln ”Jag vet inte om jag kan bo kvar”?

Och ja, vi behöver ta tillvara allas resurser i ett litet land som Sverige. ”Det är förödande för Sverige när skolan inte fungerar” (jag vill bara påpeka att jag är lärare och jag tror inte på friskolesystemet) och ja, vi behöver att arbetslösa kompetenshöjs och sätts i vettiga åtgärder (inte i förödmjukande fas 3-åtgärder). Se också ”Malmö stad anställer 100 långtidsarbetslösa”.

Jon Weman har skrivit en bok om Åtgärdslandet;

”Den här boken, byggd på intervjuer, myndighetsdokument och forskning, skildrar och granskar en dold värld av iskall byråkrati, absurda regelsystem och giriga entreprenörer.

Men den ställer också frågor. Varför är du arbetslös? Vill politikerna egentligen att arbetslösheten ska försvinna? Är Arbetsförmedlingen till för att förmedla jobb? Vilka fuskar mest – de arbetslösa, eller myndigheterna? Varför heter det att vi måste arbeta mer, när så många är arbetslösa? Boken vänder och vrider på problem som annars tas för givna i samhällsdebatten och tittar på dem ur nya synvinklar. Är Arbetsförmedlingens verkliga funktion en annan än den officiella? Är arbetslösheten kanske i själva verket nyttig – för vissa?/…/

Men vänta, det finns mer! Allt är inte hopplöst om du hamnar i Åtgärdslandet. Medborgarna gör sig hörda och bedriver motstånd på flera sätt. Du som läser den här boken kan ta del av dessa erfarenheter, känna att du inte är ensam och få en överblick över varför landet ligger som det ligger./…/

Bra att veta inför resan:

Vaccinationer: Kan vara bra att vaccinera sig mot klyschor, nyspråk och hyckleri innan resan.
Kommunikationer: Landet präglas av klimatsmart resande. Att förvägras bidrag till busskort anses t.ex. ”inte vara en godtagbar orsak till att inte gå på möte”

Infrastruktur Åtgärdslandet:

Flygplatser: 0 st
Helikopterplattor: 0 st
Hamnar: 0 st
Arbetsförmedlingar: 310 st”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande De med minst behov och mest pengar kommer att gynnas alltmer i framtidens Sverige?reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: