Vad händer med våra äldre friskolor?

22 maj, 2011 § Lämna en kommentar

Vad händer när de ursprungliga idealisterna som startade och skapade en friskola försvinner, går i pension? Här är en skola som nu efter ca 20 års verksamhet köpts upp av friskoleföretag. Vilka andra än tillräckligt stora företag har råd, eller energi och drivkraft, att ta över en skola?

Kommer verksamheten att fortgå som hittills på denna skola eller förändras? Hur? Och vad innebär det ena eller det andra för andra barn i denna kommun?

Hur mycket kostar köp av en (fri)skola? Hur mycket pengar måste man få fram för att kunna köpa eller överta en (fri)skola? Jag misstänker att kommunala skolor som sålts inte sålts till (fullt) marknadspris… Friskolor som sålts (som den ovan), för vilka summor har de sålts? Och vilka är intressantast för ett friskoleföretag att köpa? Vilka är minst intressanta att köpa (som en liten skola långt ut på landsbygden)?

Har någon av privatiseringens tillskyndare tänkt så här långt – eller kanske ännu längre i framtiden? Vad kommer vi att få se i framtiden? Kommer vi att ha eller få en likvärdig skola i framtiden?

Vilka har råd att göra rejäl reklam för sin verksamhet? I braskande annonser och andra kampanjer? Vilka kommer inte att ha råd?

Se Diane Ravitchs syn på amerikansk skola.

Se också  Transnational Institute i ”This 2009 Annual Report presents TNI’s efforts in the past year to continue to expose where the problems lie, and to shift policy in a more socially just and sustainable direction” eller ungefär ”Denna årliga rapport 2009 presenterar the Transnational Institutes ansträngningar det senaste året att blottlägga var problemen ligger och att ändra politiken i en mer socialt rättvis och uthållig riktning.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Vad händer med våra äldre friskolor?reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: