Privatiseringar…

24 mars, 2011 § Lämna en kommentar


Fick höra nu på morgonen i ett privat telefonsamtal att Bollnäs sjukhus nu privatiseras och fast jag egentligen borde göra annat och har en fullspäckad dag, så bloggar jag.

Undringarna blir många: sparar man pengar med privatiserad sjukvård? Blir den effektivare? Övervårdas vissa och undervårdas andra? Kan man hålla koll på kostnaderna i en privat verksamhet till skillnad från i en offentligt ägd?

Det låter också som om landstingsdirektören i hög grad försökt påverka vem som ska få köpa sjukhuset genom att poängsätta de som kommit med anbud i enlighet med vilken han vill ska bli den nya ägaren.

Kan personer i maktställning se till så att företag där man kanske rentav har (ekomomiska) intressen får ett anbud?

Och inte minst: kan vi, allmänheten, kontrollera dessa verksamheter? Och i slutänden kontrollera kostnaden och att resurserna används där och för dem där de verkligen behövs?

Vad kostar kontrollen av alla olika aktörer? Kan dessa kontrollanter köpas?

Blogginlägg om utförsäljningen, P4 om detta, ytterligare inslag i radion om detta.

Se bloggen ”Sälj hela skiten” samt inte minst Kent Werne om ”Välfärdens nya herrar.”

Se om skolprivatiseringen i USA. Om boken ”Sälj hela skiten” och Kent Werne om denna bok, samt läs Ella Andrén i ”En annan värld är möjlig – och förbaskat nödvändig.”   Ur den sista texten som är länkad:

”Ofta marknadsförs ju privatiseringar, avregleringar, bolagiseringar och liknande som en nödvändig effektivisering av den tröga och dyra offentliga sektorn. Ändå är det påfallande ofta verksamheter som varit både effektiva och lönsamma som säljs ut, till underpriser, och med resultat som snarare mest skapat förvirring, kraftiga fördyrningar (elmarknaden är kanske det tydligaste exemplet), större utsatthet och mindre valfrihet för många konsumenter. Fler och fler hamnar hos kronofogden för att de inte kan betala sina el- eller telefonräkningar. Andra grupper tjänar grova pengar på att köpa loss allt från lägenheter till sjukhus och skolor.

Klyftorna bara ökar – och allt i välfärdens namn./…/

1981 var skatteuttaget i Sverige som högst. Hade det legat kvar på den nivån hade vi enligt Sälj hela skiten! haft nästan 200 miljarder mer att gemensamt röra oss med. Samtidigt har den rikaste tiondelens disponibla inkomst ökat med 60 procent. Hundratusentals statliga jobb har försvunnit, samtidigt som arbetsbelastningen och ohälsan ökat hos dem som jobbar kvar i verksamheterna.

Statliga, kommunala och landstingsägda företag till ett värde av 170 miljarder har sålts ut. Det är ändå en liten del av alla verksamheter som på olika sätt marknadiserats. Staten, den gemensamma, demokratiska kontrollen, formligen blöder pengar. När till exempel allmännyttan sålt ut lägenheter har priserna legat bortåt 40 procent under marknadsvärdet. Ett klipp för den enskilde som har tur och råd att investera – och en förlust för skattebetalarna på många hundra tusen för varje enskild lägenhet.

Sälj hela skiten! samlar konkreta siffror, konkreta erfarenheter. Den granskar vad som händer inte minst med jobben och på arbetsplatserna när verksamheter övergår från offentlig till privat sektor, när till exempel anmälarskydd förvandlas till illojalitet mot arbetsgivaren och går att sparkas för.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Privatiseringar…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: