Människor har olika värde?

24 januari, 2011 § 1 kommentar

[Uppdaterad 25 januari, se slutet av postningen]

DD skriver idag om ”En chock i rosa kuvert”. Och jag tror att även vi i medelklassen och med jobb kommer att få det tufft med fortsatta nedmonteringar av trygghetssystem och allmänna, gemensamfinansierade försäkringar. Det finns inga garantier att vi ska fortsatt vara friska t.ex.

Läs också ”Mickan och Fredde är de nya moderaterna.”

Stockholm …

”… blivit Moderaternas egen tomteverkstad där man tillverkar moderater längs löpande bandet. Man har slumpat bort kommunala hyreslägenheter och i ett trollslag förvandlat dom nyblivna bostadsrättsinnehavarna till nöjda moderater. Man har samtidigt struntat i att bygga nya bostäder och på så sätt drivit upp bostadspriserna i Stockholms innerstad till fantasinivåer som gör att bara moderater har råd att flytta dit. Och man har sett till att Stockholms välbärgade medelklass har god tillgång på privatskolor så att deras barn enbart ska behöva umgås inom sin egen samhällsklass och fostras till goda moderater.

Allt det här har också gjort stockholmarna till Sveriges räddaste människor. Rädda för att hamna i fel bostadsområde, rädda för att deras barn ska hamna på fel dagis, fel skola, få fel kompisar och fel jobb. ‘Solsidan’ gör träffsäker humor av detta faktum när man låter en pappa skrämma sin son med repliken: ‘Om du inte skärper dig får du gå i kommunal skola!’

Den här ängslan och skitnödigheten är såklart kul på tv, men mindre kul för oss som råkar bo i Stockholm. När man ser på ‘Solsidan’ står det också klart att klyftan mellan Stockholm och övriga Sverige numera växt till en avgrund. I Danderyd är medelinkomsten 25 700 kronor i månaden. I värmländska Årjäng är den 15 400 kronor. Runt köksborden på ‘Solsidan’ pratar man rut-avdrag istället för vargjakt. En Sverigedemokrat på Södermalm är lika otrolig som en skogaholmslimpa i Vasastan. Klyftan mellan stad och land har kanske aldrig varit större. Sverige dras isär.”

Forskaren Björn Johnson skriver (här) om Daniel Ankarloos bok ”Välfärdsmyter – visst har vi råd att finansiera tryggheten”:

”Den stridbare ekonomhistorikern Daniel Ankarloo, kollega till mig på Malmö högskola, har givit ut en ny bok: Välfärdsmyter.

Boken är en riktig myth-buster. Ankarloo driver ett annorlunda och fascinerande resonemang kring de ifrågasatta möjligheterna att finansiera framtidens offentliga välfärd. Han övertygar om att det s.k. finanisieringsproblemet – att allt färre yrkesarbetande ska finansiera välfärd för allt fler pensionärer och personer utanför arbetsmarknaden – är kraftigt överdrivet.

Ankarloos bok är en välargumenterad och vass liten debattbok, som dessutom är rappt skriven. Rekommenderas!”

Tillägg 25 januari:  se Alliansfritt Sverige i ”Sjukskrivningarna ökar” samt Veronica Palm i ”Svaret  på höga sjukskrivningstal stavas Arbetsmiljö – inte Utförsäkring” .

Annonser

§ Ett svar till Människor har olika värde?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Människor har olika värde?reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: