Om så kallad valfrihet och myten att finanssektorn är omöjlig att förstå sig på för andra än dess aktörer…

8 januari, 2011 § Lämna en kommentar

[Något redigerat på kvällen och 9 januari också något uppdaterad].

Valfrihet, vadå? Varför har inte alla hälsan och är rika? Och hur beständiga är hälsa och rikedom?

Se debattartikeln ”Släpp Riksbanken loss” :

”Fortfarande befinner sig världsekonomin och EU i ett kritiskt tillstånd, när statsskulder, arbetslöshet och klyftor skenar tack vare finanssektorns sjukliga spekulation i värdepapper, valutor, råvaror och fastigheter. I Sverige är en ny lånebubbla överhängande tack vare Riksbankens extremt låga styrränta, som gör att hushållen lånar som aldrig förr till bostadsköp och konsumtion.

Fack, politiska partier och allmänhet har svalt myten, att finanssektorn är alltför svår att begripa sig på. Det är en förödande inställning, eftersom pengarna styr över samhällets utveckling. Ytterligare en myt är, att finanschefer med skyhöga bonusar och pensionsförmåner, vet vad de gör och förstår konsekvenserna av sitt handlande. Inget kunde vara mer galet.

[Se återigen den undersökning som slår hål på myten om att privata företags chefer skulle vara smartare än offentliga sektorns. Det har snarare visat sig vara tvärtom i många fall. Apropå effektivitet! Dessutom har det visat sig att belöningar kan minska motivationen i motsats till vad som hävdas av så många.]

Nationalekonomer utbildas att tänka likadant. Den forskning som pågår inom finanssektorns område bekostas i alltför hög grad av finanssektorn själv. Samma ekonomer som direkt eller indirekt orsakar ständiga ekonomiska kriser, förväntas också kunna lösa dem. Åtminstone en del ekonomutbildningar måste göras fria och självständiga för att något motverka likriktningen. Då skulle nytt blod och nytänkande tillföras. Med inavel och ryggdunkande förblir nationalekonomin annars hopplöst cementerad.”

Ja, det är inte dumt för dessa aktörer att fack, politiska partier och allmänhet har svalt myten att finanssektorn är alltför svår att förstå sig på! Så vi uppgivet bara låter dem hålla på. Men inget är ödesbestämt, som Daniel Lind skriver om politik i Sverige idag som förmodligen redan lett till minskande social rörlighet!

En vän menar att de välbeställda i Sverige idag VILL ha ökade klyftor, för att det är roligare att vara rik om det finns de som är fattiga. Och allt detta har människor i Sverige idag gått på? Eller tror de (önsketänker) att vi kan ha en fortsatt bra välfärd OCH jobbskatteavdrag (tror på Reinfeldt & Co, helt falskt att de ska få detta att gå ihop? För det kommer de inte att få ihop och vill de inte heller få ihop i själ och hjärta).

Jag tror fortfarande att majoriteten (utom de allra, allra mest välbeställda) tjänar på att vi har gemensamma trygghetssystem. Att även egna företagare tjänar på detta. I USA betalar egna företagare sina anställdas sjukförsäkring t.ex. (de är dock inte tvungna att göra detta, men gör dem till mer attraktiva att jobba för, om de nu behöver tänka på det). För en småföretagare kanske det är minst lika tufft som de skatter de, och vi alla, idag betalar och har betalat.

Dessutom tror jag att gemensamma trygghetssystem inte bara gynnar anställda, utan också företagare (personligen, dvs. om de blir sjuka e.d., och som företagare, dvs. att deras anställda har en trygg situation, då presterar de bättre). Gemensamma trygghetssystem (istället för försäkringar via försäkringsbolag) blir billigare och rättssäkrare, tror jag utan att vara ekonom.

Se Paul Krugman om sjukvårdsförsäkringar och social trygghet.

Läs också kommentar (nr.1 av Christer) till artikeln ”Släpp Riksbanken loss”!

Tjänar kommunerna (eller någon av oss medborgare) egentligen på allt dribblande med pengar hit och dit, som nu sker i t.ex. kommuner? Vad är vettigt och vad är mindre vettigt? Se Aron Etzler i Trondhemismodellen. Se också ett föregående blogginlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Om så kallad valfrihet och myten att finanssektorn är omöjlig att förstå sig på för andra än dess aktörer…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: