Allmänt tillgängliga nyttovaror kommer att bli exklusiva dyrbarheter? Det som skattepengar sått ska nu skördas av enskilda (stora) företag och personer?

27 november, 2010 § Lämna en kommentar

Robert Sundberg skriver i ledare idag:

”De underliggande värderingarna hos väljarna rörande offentlig välfärd och skatter verkar dock inte, enligt forskares undersökningar, ha ändrats lika mycket.

[Ja, se välfärdsforskaren Stefan Svallfors och hans forskning!].

Just där ligger nog problemet för S, men även V. Många väljare tycker att det är toppen att man med Moderaterna verkar få den socialdemokratiska trygga välfärden samtidigt som man får mer i plånboken genom lägre skatter. Om det är sant är det svårt att överträffa.”

Men detta kommer inte. Förr eller senare måste det skäras i välfärden. Och återigen, se amerikanskan Elizabeth Warren om medlklassens kommande kollaps.


Och Aron Etzler skriver i ”Trondheimsmodellen – radikala framgångshistorier från Norge och Nederländerna” (s. 54):

”Det som skulle vara omöjligt dyrt för en enskild person eller ett ensamt företag att bekosta är möjligt – och i längden lönsamt – att göra för ett helt land. De flesta stora investeringar från elstolpar till kärnkraftverk har också gjorts med skattepengar. Varken elektriciteten eller ljuset från glödlamporna hade nått speciellt många om strikta marknadsregler hade fått styra utvecklingen i början av 1900-talet. Under större delen av förra seklet fanns insikten om den gemensamma nyttan av statliga och kommunala bolag även bland borgerligheten.

Det som hände i Trondheim och Notodden visade att utvecklingen hade ömsat skinn. Allmänt tillgängliga nyttigheter blev exklusiva varor. Det som alla skattepengar sått under decennier skulle nu skördas av enskilda företag och personer.”

Och detta slags samhälle förlorar vi alla på. Arbeiderpartiets Gro Harlem Bruntland bidrog till privatiseringarna i Norge.

Läs om vad som hände i Norge i privatiseringarnas spår, ”Inget lyse”.

Lena Sommestad skriver intressant i ”Utveckla ett modernt, lärande parti”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Allmänt tillgängliga nyttovaror kommer att bli exklusiva dyrbarheter? Det som skattepengar sått ska nu skördas av enskilda (stora) företag och personer?reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: