Den (ny)gamla modellen eller om två skilda världar…

7 oktober, 2010 § Lämna en kommentar

Klicka på bilden för att göra den större och lättare läsbar.

Läs hela texten ”Pocket R avslöjar: Försäkringskassan ljuger om sjukfusket”.

[Tillägg 8 oktober: ökande misstro människor emellan, som politiker och debattörer av olika sorter (med en särskild agenda) satt igång (som späder på politikerföraktet och kanske också övertron på ”räddare”), vad har den lett till och kan den leda till? Ja, det är söndra och härska som gäller? Att dra isär människor, spela på egoism och jag-först!? Men vinner någon av oss på det egentligen? I slutänden, varken vad gäller ”community life” dvs. samhällsliv (gemenskap), men också ekonomiskt? Undre medelklassen riskerar stå där som förlorare i slutänden? Eller kommer en motreaktion så småningom – och en häftig sådan? Man har gett samhälleligt bifall till att misstro. Men vad är sund misstro samt sund tillit? De med starkaste psykologiska försvaren, dvs de som tillhör de  mer efterblivna psykoklasserna, tenderar att leda.]

Och här är Anne-Marie Lindgrens analys av nya sjukförsäkringen ”Sjukförsäkringen måste förändras.”

Barnläkaren Lars H. Gustafsson om ”Människovärde, värdighet och yrkesetik.”

Alliansfritt Sverige skriver om regeringsförklaringen i ”Hur fler bostäder blev bostadstillfällen.”

Ja, som någon menade, litet fritt av mig:

”Först har många av villaägarna byggt huset med statligt subventionerade lån, sen har de fått slopad fastighetsskatt, men alla får betala fastighetsavgift oavsett torp eller palats.

Dels finns ROT-avdrag så villaägaren sedan kan höja standarden på skattebetalarnas bekostnad.

Nu ska de ovanpå allt annat kunna hyra ut delar av husen, lägenheterna, palatsen skattefritt också. Och när ägarna så dör får deras barn ärva skattefritt.

Jo, det är ju rättvist…”

Karin Rådsjö skriver om att ”PR-glidaren Ulf Kristersson vet hur man förklarar att sjuka ska jobba”:

”Reinfeldt har valt sin man. Om nu Kristersson nu blir socialförsäkringsminister, vilket allting tyder på. Medan kvinnliga ministrar har fått avgå för obetalda TV-licenser och liknande, tillsätts nu en manlig minister som utan att blinka tagit emot en flott lägenhet som var avsedd för hemlösa. Och som utan att blinka kommer att skära i våra trygghetssystem.

Under den gångna mandatperioden har jag suttit som vice ordförande i socialnämnden i Stockholm, där Ulf Kristersson varit ordförande. Trots alla fel han gjort har han klarat sig bra. Hur det kommer sig? Ulf Kristersson mannen med ett smått genialiskt PR- sinne. Så många presskonferenser som han bjudit in till för att presentera nyheter.

Han har nästan alltid sluppit jobbiga – men relevanta – frågor om sin förda politik. Unga hemlösa i Stockholm, varför ökar de konstant?”

Se mer om Kristersson här och här.

Ja, det handlar om ”Två skilda världar”:

”Ibland går det att med bara klipp ur press och andra medier blottlägga hela samhället sätt att fungera och att avvisa det moderna skitpratet om det postmoderna klasslösa samhället.

Vi sitter inte i samma båt.

Vi står kanske på samma stege men den går inte att klättra på för de som befinner sig längst ner.

[se Daniel Lind om minskande social rörlighet i Sverige och gästbloggare hos Storstad om samma fenomen, samt Elizabeth Warren som befarar medelklassens kommande kollaps].”

Och Gunnar Ågren skriver att ”Reinfeldt avskaffar folkhälsan”:

”Regeringsförklaringen som lämnades igår är ett illavarslande dokument. Folkhälsa, som tidigare varit ett självklart politikområde, utelämnades helt. Vi har inte längre någon folkhälsominister.

Maria Larsson är visserligen kvar i regeringen, men nu med titeln barn- och äldreminister.

Alliansregeringen avskaffade inte folkhälsopolitiken helt under sin förra mandatperiod. Man lade fram en proposition ’En förnyad folkhälsopolitik’ som i hög grad överförde ansvaret för hälsan från samhället till individen. Är man nu beredd att ta ytterligare ett steg på vägen?”

Och ”Städkunder kräver sex”:

”Kvinnor som städar andras hem krävs på sexuella tjänster, och gränserna mellan den svarta och vita städsektorn är flytande./…/

[om Homemaid]

Varför avslutas så många annonser som erbjuder städhjälp med frasen ’endast seriösa svar’?

Anna Gavanas forskning visar att kvinnor som städar i andras hem ofta utsätts för krav om att sälja sexuella tjänster.

[tillägg 8 oktober: se recensionen ‘Klassperspektiv på prostitution’ över bok av Kajsa Ekis Ekman:

‘I ett liberalt samhällsklimat där var och en påstås ’ha ansvar’ (detta parodiskt slitna uttryck som politiker och finansfolk överanvänder, särskilt när de inte tar ansvar) för sitt liv finns inte utrymme längre för ett ’Å andra sidan’.

Det beundransvärda med Ekmans bok är att hon bidrar med något alldeles nytt och kontroversiellt när hon kopplar ihop prostitution och surrogatmödraskap.

Just den undersökningen är knäckande läsning, fenomenet är så nytt.

Indiska kvinnor stängs in som boskap i ett niomånaders fängelse som föregås av omåttliga hormonbehandlingar. Deras kroppar fungerar som käril för befruktade ägg. Indiska kvinnor föder vita barn åt västerländska barnlösa par, ensamstående och homosexuella. De förväntas inte ha några moderskänslor. De mottar en struntsumma, som för dem är en stor summa.
Till er tjänst. Valmöjlighet? Ingen.

’Att tabubelägga offret är ett led i legitimiserandet av klassklyftor och könsojämlikheter’, skriver hon. Så sant. I de liberala mediernas hegemoni bagatelliseras ständigt förtryck av kvinnor och arbetarklass med ihåliga, falska argument.

Alliansen vill ta bort kulturstödet till politiska tidskrifter.

Efter valet behöver vi mer än någonsin samhällskritiska bokförlag som ger ut de intelligenta motrösterna till den nyliberala människosynen’].

Samt att gränserna mellan den svarta och vita städsektorn alltjämt är flytande.

Ja, nog jobbar amerikanerna svart trots deras (påstått) lägre skatter! Så handlar svartjobb om skattetryck eller inte skattetryck? Är det säkert att vi får bort svartjobb genom lägre skatter?

Robert Sundberg skriver i ledare om ”Minoritetsministrarna”:

”Det blir därmed en av de i ministrar räknat största regeringarna i Sveriges historia. I ljuset av att borgerliga partier kritiserat Socialdemokraterna när deras regering hade uppåt 23 ministrar är borgarnas ministerexpansion anmärkningsvärd./…/

Att inte Reinfeldt förmådde sätta ned foten och ha samma antal ministrar, 22, och fördela dem mellan partierna visar på en svaghet i hans statsministerskap./…/

En regering som är i minoritet vad gäller sitt mandatunderlag i riksdagen är i behov av bra ledarskap. I det behöver ingå lyhördhet och kompromissvilja. Det är tveksamt om Reinfeldt förmår leva upp till dessa egenskaper.
Han har hittills lett en majoritetsregering. Det han ska göra nu, lotsa regeringsförslag genom riksdagen, ställer krav på regeringschefen att ändra tyngdpunkten i kompromissriktning till de han vill samverka med./…/

Reinfeldts minoritetsministär har en tuff vinter framför sig. Sverigedemokraterna kommer att rösta på rödgröna förslag, likt moderater och VPK:are röstade lika i februari 1990, för att synas.

Några gånger kan regeringen tolerera nederlag. Men om det sker för ofta finns en gräns för alliansminoritetsregeringen.

Regeringen kan undvika att den nås om den gör eftergifter till den rödgröna oppositionen, exempelvis rörande reglerna för sjukförsäkringen och a-kassan. Men sådant intresse har regeringen inte visat.

Den har då tre alternativ.

Det första är att göra en överenskommelse med ett oppositionsparti, närmast Miljöpartiet, eller ta in det i regeringen. Priset kan bli höjd bensinskatt respektive tre MP-ministrar.

Det andra är att avgå och låta talmannen sondera en ny regering.

Det tredje är att utlysa extra val. Det kan också ske om talmannen misslyckas att få fram ny regering.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: