Om jag-reform och miniräknare…

27 september, 2010 § 1 kommentar

Lyssna på Nina Björk om jag-reform och flitigt bruk av miniräknaren.

Jag har just läst i ”The Spirit Level – Why Greater Equality Makes Societies Stronger” (den amerikanska utgåvan av ”Jämlikhetsanden”) vad statusstress och -hets i de mest ojämlika samhällena leder till/ skapar.

Läs om ”The Evidence.”

Och läs Sofie Wiklund i ledaren ”Människor värderas efter plånboken:

”… det [är] viktigt att det kommer något vettigt ur Socialdemokraternas kriskommission. Partiet måste ställa sig frågan: ’Varför förlorade vi, och varför kom Sverigedemokraterna in?”

Och lösningen är inte att driva partiet åt höger.

Socialdemokraterna har en politisk ideologi som ska förankras och anpassas till verkligheten. Den ska inte förvrängas för att partiet ska vinna fler röster.

Det är dags att de socialdemokratiska partiföreträdarna går ut i verkligheten och pratar med undersköterskor, industriarbetare, hotellpersonal, skolelever, lärare, arbetslösa, ensamstående. Ja, så många som möjligt.

Det är dags att kliva ur kostymerna och lämna politikervärlden för att möta väljare som kan tala om vad de tänker. Varför de vänder Socialdemokraterna på riksplanet ryggen.

Den här gången måste signalerna tas på allvar. För den välfärd som Socialdemokraterna en gång byggt upp står på spel.

Moderaterna säger att det vill bevara välfärden. Det är inte sant. Partiet plockar bara bort skruvarna i välfärdens byggställning, så att det ger en illusion om att välfärden finns kvar. Men en dag kommer ställningen att rasa, eftersom inget håller ihop den.”

Och läs Göran Greider i ”Britterna visar vägen för krisande socialdemokrati”.

”Nu sätts det bortre parentestecknet för blairismen. Labour rör sig in i sitt idépolitiska hjärta, det som handlar om social jämlikhet.

I sitt vinnartal betonade Ed Miliband just detta: Den sociala jämlikheten är ett viktigt mål för hela samhället. Även de bättre ställda mår sämre i ett ojämlikt samhälle.

Hela den europeiska socialdemokratin befinner sig sedan många år i en djupnande kris. Senast var det svensk socialdemokrati som kraftfullt bevisade hur famlande rörelsen är.

Valet av Ed Miliband som Labours nye ledare är därför ingen intern brittisk angelägenhet. Det visar vägen för hela Europas krisande socialdemokrati.”

Läs också Klas Lundström i debattartikeln ”Konsten att döda ett parti”:

”Justitieministern, rättspolitikens ansikte utåt, [Beatrice Asd] kritiserade Lars Ohlys tal till partikamraterna under valvakan, i vilket vänsterledaren hade förkunnat att kampen mot extremhögern bör intensifierats, att även Sverige smittats av högervågen i Europa.

Om dessa ting gav Ask ingen kommentar, däremot sa hon besynnerligt nog att Ohly inte borde brösta upp sig med tanke på att SD fick fler röster än vänstern i valet.

Därefter yttrade hon nåt i stil med att SD och V fallit från samma träd.

Allianspolitiker har krattat rabatten för att göra SD och V till samma hot mot svensk demokrati utan att ledarsidor eller nyhetsreportrar ifrågasätter saken.

Har en ny politisk epok inletts där radikal miljöpolitik, klasskritik och strävan efter demokratisk ekonomi tillåts liknas med nyfascism och främlingsfientlighet?

Den som är snabb på att instämma i saken bör påminna sig om att moderata EU-parlamentariker (som Gunnar Hökmark) sitter i samma partigrupp som italienska nyfascister i Bryssel.

Moderater och sverigedemokrater gör inte blott gemensam sak mot vänstern, de dränerar även det politiska samtalet på än mer syre genom att påstå att den enda demokratin finns högerut [se om TINA – There is no alternative eller det finns-inga-alternativ-politiken].”

Annonser

§ Ett svar till Om jag-reform och miniräknare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Om jag-reform och miniräknare…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: