Varför är medelklassen så tyst om ökande orättvisor? Retoriken om bidragsberoende betyder att tysta en redan röstsvag grupp?

17 september, 2010 § Lämna en kommentar

Jag sappade runt på TV för ovanlighets skull och såg slutet på denna valfilm och reagerade starkt negativt!

Klicka på bilderna för att göra dem större och lättare läsbara.

Vill få ur mig detta bara; texter jag samlat under någon dag.

Kommer vi att få bevittna solidaritetens svanesång? Eller?

Och ja, varför är så många i medelklassen så tysta om ökande orättvisor? Var är de politiska samtalen?

Se Maria-Pia Boëthius i ”Medelklassens helgade ändamål – därför är vi tysta inför ökade orättvisor.”:

”En amerikansk journalist berättade för mig att många av hennes vänstervänner lät bli att rösta under Reagan-eran.

De kunde inte tänka sig att rösta på republikanerna, men hans regim fyllde på deras plånböcker (med skattesänkningar) så de löste det hela genom att låta bli att rösta.”

Vi ser fyra glada leenden trots färre i arbete.

Ur recension över Kent Wernes bok ”Du sköna nya hem -om utförsäljningen av allmännyttan”.

Ja, kan gräsrotsrörelser förändra saker i samhället och i en än radikalare riktning som i USA med Obama? Se ”Obamamani i Bushland”. Lönar det sig att vara envis? Och fortsätta vara det efter ett val!? Ur länkat reportage:

”Al Kindle tror på Obama, men han är samtidigt rädd att människor kommer att bli besvikna. Villkoren sätter gränser, systemet är stelt och väl vid makten kommer Obama tvingas ta hänsyn till olika intressen.

– Vi måste vara klara med att förändringar inte sker över en natt och vi kan inte förvänta oss att Obama ska förändra allt. Jag har inga illusioner. Vi kan inte leta efter en Messias.

Och han berättar den klassiska historien om hur Franklin D Roosevelt i början av sin presidentperiod fick besök av en grupp progressiva som krävde radikala reformer. Roosevelt lär ha hållit med dem i det mesta och sagt: ’Så – gå nu ut och se till att jag gör det ni föreslår’.

– Om Obama blir president kan han kanske öppna en dörr för förändring, men det är vi som arbetar på marken som måste förändra i verkligheten. Vi ska helt enkelt gå ut och se till att han gör det vi föreslår, säger Al och vinkar till sig servitrisen. Kaffet är slut, liksom orden.

Och kanske är det där den verkliga förändringspotentialen finns – inte i presidenten Obama utan i det Vi som skapats för att ta honom dit. Obama har dragit in nya grupper i politiskt arbete, inspirerat en ny generation, samlat gräsrötter som verkligen tycks tro på vad de arbetar för. Frågan är om detta energiska Vi kommer att överleva presidentvalet? Med andra ord: Vad ligger i Obamamanins förlängning? Kommer medieanpassningen och maktens riskabla fullkomlighet att styra bort ledarens intresse för rörelsen när väl huset är intaget? Eller är det då det verkliga bygget börjar? Kommer rörelsen att försvinna eller är det tvärtom så att den kommer att expandera och pressa Obama i en radikalare riktning?”

Och apropå retoriken om ”bidrag” istället för vad det är nämligen försäkring är bloggen Do nothing day inne på och skriver så bra:

”Hotet om främlingen har nämligen varit den bästa dimridån i historien att gömma en utsugande, orättvis politik bakom. Det är så lätt att kanalisera människors känsla av att bli utnyttjade och orättvist behandlade mot grupper med lägre status än dom själva.

Att reagera mot att människor med högre status än en själv suger ut en och utsätter en för verkliga orättvisor är svårt och kräver mod.

De flesta människor tar tacksamt emot varje utväg ur den jobbiga och delvis farliga konflikten.

Att ge sig på människor med lägre status än en själv kräver inget mod, den som gör det riskerar ingenting för egen del.”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Varför är medelklassen så tyst om ökande orättvisor? Retoriken om bidragsberoende betyder att tysta en redan röstsvag grupp?reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: