Vad går skattepengarna till?

29 augusti, 2010 § Lämna en kommentar

Marika Lindgren Åsbrink visar i inlägget ”Vad kostar välfärdens frukt?” att välfärdens kärna vård, skola och omsorg är de i särklass största utgifterna för staten. Se nedan.

Precis som Britta Sethson skriver så är den privata vården mycket dyrare och mer ineffektiv än den vi har (haft?). Bloggen ”Det progressiva USA” skriver om den dyra amerikanska sjukvården.

”USA:s skandalösa sjukvårdssystem är en av landets största skamfläckar. Per kapita kostar det omkring dubbelt så mycket som det i EU och trots de gigantiska kostnaderna så får nära 50 miljoner amerikaner gå utan sjukförsäkring.”

Att anställa folk är oerhört krångligt och arbetskrävande för amerikanska företagare… Min amerikanske pojkvän drar sig för att anställa p.g.a. detta. Låter inte som det är mycket bättre där än här för småföretagare, snarare verkar det vara tvärt om?

Och Daniel Lind, tror jag, skriver någonstans om drägliga villkor för att kunna prestera och vara produktiv. Får man oroa sig för ekonomin så blir man om inte förr så senare allt mindre kreativ och problemlösande. Kan allas förmågor eller kompetens tas tillvara i ett land med stora klyftor? Han tror inte det. Jag tror det inte heller.

Se inläggen ”Mer pengar för att döda kreativiteten” och ”Låt arbetarklassens barn slippa skolan!” om skolan och skolpolitiken.

Se också ”Anders Borg fortsätter sin effektiva klasskamp”.

Ja, ”Framåt tillsammans (med vem?)” ironiskt.

Marika Lindgren Åsbrink skriver i sitt blogginlägg:

”Sanningen är att dessa verksamheter står för hela 90 procent av kommunernas och landstingens budgetar. Det är något som bara tre procent av svenskarna känner till.”

Vad händer om vi drar ner på detta – ännu mer?

Britta Sethson skriver:

”Det är ju också känt att offentlig verksamhet i vårdsektorn är lika effektiv eller kanske till och med mer effektiv än privat….”

I kommentar till sitt eget inlägg ”Systemskiftet fortsätter under alliansen” skriver hon:

”Men huvudfrågan i mitt inlägg är att alliansen inte prioriterar att hålla uppe nivåerna i de allmänna trygghetssystemen. De har urholkats under förra mandatperioden och kommer att urholkas ytterligare om alliansen får fortsätta regera.

Vi går mot ett helt annat Sverige än vi är vana vid.

Konsekvenserna är uppenbara. Människor som inte har turen att få ett välavlönat och något sånär tryggt jobb kommer att definitivt hamna utanför samhället. De kommer kanske inte att ha råd att skaffa tillräckligt med privata försäkringar och de kommer att ha svårt att få hyreskontrakt. Det finns ju ingen inkomsttrygghet.

Oppositionen har lagt fram ett inriktningsförslag på att 80% av löntagarna ska få 80% av sin tidigare inkomst vid arbetslöshet och att a-kasse avgiften ska vara 80 kronor för alla. Det har alla råd med. Alliansregeringen verkar sträva efter att ha socialbidragsnorm socialförsäkringssystemen.”

Och jag tror Göran Greider har en poäng när han menar att skola, vård och omsorg nu är en intressant marknad för kapitalet. Behov av vård, skola och omsorg kommer alltid att finnas. Den marknaden kommer alltid att finnas och finanskapitalet ser detta som en ny gyllene marknad?

Och kanske i all synnerhet som någon skrev när nu ”vinsterna privatiseras medan förlusterna socialiseras”!

Nina Drakfors skriver i ett svar till en kommentator angående sjukvård och privatiseringar av den på sin blogg:

”Hur kan privatiseringen vara det ultimata svaret på att förbättra sjukvården?

Varför har man hakat upp sig på ett system när det finns andra möjligheter som gynnar fler människor?

Ekonomiska intressen är det som ligger högst på listan när man vill privatisera och varför ska svenska folket gå med på att ge makten till ett bolag som inte ens omfattas av offentlighetsprincipen?

Snacka om makt förlust.

Lösningar på ett problem ska vara så pass bra att den fångar upp så många som möjligt av oss medborgare och framförallt ska inte sjukvård vara en marknad.

Bespara mig snacket om hur synd det är att inte den offentliga sjukvården blir en fri marknad.

Jag vill absolut under inga omständigheter ha ett system som utgår i från det Amerikanska samhället.

Där man behöver ha två till tre jobb för att klara sig och där sjukvården är privatiserad. Jag blir lika full i skratt varje gång jag hör alla taskiga argument som inte har en faktisk bas.

Vi vet alla att Sverige är beroende av export för att säkra välfärden.

Men en sak vet jag, jag vill inte att en enda människa ska ha det som de fattiga i USA, inte en människa ska försakas för att de som vill privatisera, för deras egna plånboks skull.

Pengar styr och vi kan se på olika delar av världen att den fattige blir nertryckt av de stora bolagen. De får inte en chans till välfärd.

Här har vi betalat skatt och kämpat för en välfärd för alla(socialpolitik).

Vi har fått medborgerlig makt och det finns människor som säger att hälsan är det viktigaste vi har. Alla ska ha rätt till sjukvård och det betalar vi för genom skatten.

Varför ska någon eller några tjäna miljoner på detta?

Vilka belägg har man för att de ska bli mer effektivt, billigare och så vidare? Det finns inga forskare idag som kan säga det utan det beror på, säger de.

Men du tycks ha lösningen och kanske kan ge forskarna lite kunskap, efter som de tydligen inte kan svara på det som du kan.”

Och slutligen om M-politikern som hoppade av.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: