Kritiskt tänkande…

24 augusti, 2010 § Lämna en kommentar

”Gilla läget. Tänk positivt. Ett mantra som spridit sig på bred front från USA till övriga delar av västvärlden./…/

Den blinda positivismen är bedräglig och ifrågasätter den grundläggande kraften som driver samhällen och forskningen framåt – nämligen kritiskt tänkande.

[Ja, ett offerklandrande synsätt som passar fint ihop med den rådande ekonomiska konservatismen… , se också tidigare postningar om Barbara Ehrenreichs bok ‘Bright-Sided – How the Relentless Promoton of Positive Thinking Undermined America”‘eller ungefär ”Att se saker från den ljusa sidan – hur det oförsonliga positiva tänkandet har underminerat Amerika”.

Hon menar bland annat att det är skillnad på positivt tänkande och existentiellt mod: dvs. att våga och kunna se sanningen och därmed vara förmögen att göra något åt det. Ja, Owe Wikström myntade begreppet bakåtlutad likgiltighet].”

Robert Sundberg skriver i ledaren ”Vinnarlåset pensionärerna – Numera hör vi sällan något negativt med att pensionärer är den väljargrupp där borgarna har sitt högsta stöd och ungdomar den grupp där de har lägst stöd.”

Denna ledare finns inte på webben än, men jag länkar den så fort den finns där.

Nej, det inte är så konstigt med detta stöd med vår borgerliga media.  Färre äldre, om knappt några, läser det som skrivs på nätet och ifrågasättandena där av det som sker i politiken, om människor som drabbas av den politik som förs. Om sjukskrivna och hur de nya reglerna faktiskt drabbar.

Däremot kanske unga i betydligt lägre grad, om alls, läser traditionell media!?

Och Björklunds auktoritära budskap slår förmodligen mer an på äldre, för det är vad de själva upplevt och de tror att detta var bra för dem och att det är tack vare detta, att de tror sig ha fått veta hut, som de blivit så bra som de är?

Hur de hade blivit om de INTE blivit utsatta för detta, utan behandlats med äkta respekt och blivit lyssnade på, är för svårt att föreställa sig. Förmodligen med rätta.

Men även äldre ifrågasätter saker som skett. T.ex. apotekens privatiserande som krånglat till för dem.

Tankar från Västanbäck skriver om att ”Borg levererar myter som måste avlivas” och hänvisar till rapporten ”Borgs dogmer granskas” från arbetarnas tankesmedja.

Allt fler börjar ifrågasätta nyliberalismen, se t.ex. Kildén&Åsman om det ”Nyliberala korståget” och Biology and Politics i ””Sven-Eric Liedman ger Svante Nycander svar på tal. Mer om liberalismens ideologiska kris.”

Ja, var våra liberaler, inte minst dess partiledare Jan Björklund, för verklig frihet så skulle han föra en ganska annorlunda skolpolitik t.ex.

En där man verkligen visar barn den allra största respekt, istället för att påföra än mer disciplin.

När kommer den punkt (i ålder och visdom, eller vad?) när dessa unga är värda respekt och aktning – och ”frihet”? Och är ens alla vuxna värda denna i Björklunds tankevärld? Och vadå ömsesidig tillit och tilltro (inte minst från maktens sida)?

Och är det verklig frihet som skapas med en politik som ökar klyftorna och förmodligen kommer att öka klyftorna ännu mer om vi fortsätter på den inslagna vägen?

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: