Om vikten av återhämtning och förutsättningarna för kreativitet…

15 juni, 2010 § Lämna en kommentar

Några spontana tankar så här i mitten av juni apropå min pojkvän i USA, som är småföretagare där,  samt hur de har det

Veckovila behövs. Liksom semester. Och detta behöver inte minst företagare och entreprenörer. Inte minst de med minsta företagen.

Någon stress- och/eller sömnforskare sa om semester att man behöver minst tre veckors ledigt i stöten, för det tar en vecka att varva ner och den sista veckan före jobbstart börjar vi varva upp (vare sig vi vill det eller inte).

Jo, för att kunna vara kreativa och problemlösande så måste vi få tid till återhämtning. Och detta behöver småföretagare! Liksom tillräcklig trygghet (social trygghet) för att på lång sikt kunna vara just kreativa och problemlösande. Samt för att kunna jobba effektivt, dvs. verkligen prestera något.

Storföretagare kan lättare se om sina egna hus!? I form av fallskärmar, inkomster som tillåter privata försäkringar osv.

Min pojkväns kvinnliga tandläkare kan jobba deltid (har egen mottagning, dvs. har ett eget företag) OCH vara hemma med sina barn, men det är långt ifrån allom förunnat i USA! Och även människor i lägre medelklassen där muttrar mellan tänderna över de arvoden tandläkare har mage att begära, för till exempel så ”enkla saker” som att dra ut en tand.

Så det gror bland gräsrötterna här och där där? Medan de i allra yttersta botten av samhället (och de är ganska många) har alldeles slutat bry sig?

De kan inte ens tänka tanken att gå till tandläkaren och har alldeles slutat ifrågasätta tandläkarnas arvoden? Något sådant som att gå till tandläkaren existerar överhuvudtaget inte ens i deras sinnevärld? För de har inga pengar att göra det för.

Och bävrar går inte i ide på, men är ibland tvungna att stanna i sina bon.  Om Maud Olofsson och bävrar skrev Göte Kildén för ett år sen i artikeln ”Nu dör Mauds bävrar” Newsmill. Och Badlands hyena varnar ”Krama inte bävern”. Läs inte minst kommentarerna där.

Ja, minskade skatter ger ökade klyftor (artiklar, debattartiklar och insändare ur Dalademokraten, klicka på bilderna för att göra dem lättare läsbara).

Vi får det samhälle vi förtjänar?

Är det bra med avregleringar?

Läkemedel säljs som godis?

Och Parkinsonsjuka tvingas att jobba. Se också Ett hjärta RÖTT om ”Försäkringssjälvmord – en realitet”.

Medan Sahlin är i medieskugga och SCB-mätning förbigås utan stora rubriker, därför att vi har en högerpress och det råder borgerlig konsensus.

Och Urban Bäckström hyllar kinesisk diktator.

Regeringsskifte skulle behövas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: