Bli coach – det nya framtidsjobbet eller det är inte så inne att bry sig om människor…

4 juni, 2010 § Lämna en kommentar

Tina Thunander i artikeln ”I hjärtat av Sharialand”:

”Socialjournalistik är i särklass min bästa gren. Tyvärr är det inget som SVT sysslar så mycket med längre.

Överhuvudtaget är det inte så inne att bry sig om människor.”

Läs DN-artikel i samma ämne.

Se ”Vision av trygghet” Ylva Thörn om den av Reinfeldt moderatstyrda regeringen som…

”… är samma högerparti som alltid. Deras politik ökar både klass- och könsklyftorna.

Skattesänkningarna har duggat tätt där högavlönade män prioriteras. RUT, vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonusar har flyttat tillbaka jämställdhetsarbetet årtionden och ger en tydlig signal till oss kvinnor att vårt arbete är mindre viktigt.

Kvinnors arbetsmarknad stryps när det sker kraftiga omfördelningar i välfärden – något som skett sedan valet 2006.”

I ”Drömmarna bort från fabriken blev en bok” kan man bland mycket annat läsa:

”Problemet med arbetare från bemanningsföretag är att de inte organiseras på samma ställe – vilket för övrigt också är ett sätt att söndra och härska.

Vad jag förstått är det många gånger dyrare att ha inhyrd person än att anställa.

Bemanningsföretaget gör ju också profit, vilket innebär att två parter ska göra profit på samma människa.

Men tydligen är det ändå värt det, genom att anlita bemannings­företag kan företaget lätt säga upp folk.”

Om den amerikanske författaren Dave Eggers senaste bok Zeitoun:

När orkanen Katrina drar in över New Orleans i augusti 2005 stannar Abdulrahman Zeitoun kvar i hemstaden för att skydda sitt hem och de andra fastigheter familjen ägde. Hans fru Kathy och de fyra barnen lämnar honom motvilligt när de själva reser norrut för att undkomma Katrina./…/

Det som hände Zeitoun verkar ha varit möjligt bara vid den här särskilda tidpunkten, i mötet mellan den värsta naturkatastrofen i amerikansk historia och kriget mot terrorismen.

När jag arbetade med boken insåg jag att det klimat som skapas av en administration som den under Bush/Cheney kan föda ett rättsväsende och en krishantering som är minst lika intolerant och okunnigt [Ja, det var det där med de ledande klassernas paranoia].

Ibland händer dåliga saker inte bara för att det finns några dåliga äpplen i korgen, utan för att hela korgen är dålig. Under Bush/Cheney levde vi i en väldigt dålig korg./…/

Något som särskilt engagerar Dave är språkundervisning och villkoren för amerikanska lärare. Han driver skrivarskolor, har medförfattat en bok om lärares villkor, Teachers Have It Easy, och lyckades till och med tråckla in nedskärningarna inom skolan i Vildingarna.

– Min mamma och min syster var lärare, liksom flera av mina barndomsvänner.

Men nästan alla jag känner som har varit lärare blev tvungna att sluta för att lönerna är så låga och villkoren så trånga.

Jag hade personligen väldigt bra språklärare så jag känner en tacksamhetsskuld. Jag tycker också att det här landet prioriterar helt fel.

Det vi spenderar under en enda dag i Afghanistan skulle kunna finansiera tiotusentals ungars utbildning. Det är inte klokt.”

Kajsa Johansson som arbetar för Kooperation utan gränser i norra Moçambique skriver i insändaren ”Okunnig biståndsminister”:

Det finns mycket lite i [Gunilla] Carlssons utspel som tyder på en vilja att kritisera för att bygga upp ett bättre bistånd vilket väl borde vara målet för en biståndsminister. En sådan vilja skulle sannolikt uppskattas av dem som arbetar med bistånd.”

Se ”Om försäkringskassans bluff.”

Tillägg 6/6: se blogginlägget ”En ding ding ding värld” eller ”Goda nyheter” om försäkringskasseutlöst depression samt KBT och att klandra offret. Mycket väl värt att läsa!

”… mer stöd till min misstanke om vad KBT-terapi egentligen handlar om – att ignorera det verkliga problemet och att stöpa om människor med verkliga problem till normala och fogliga medelklassmedborgare.

För har man blivit erbjuden KBT-terapi så är det naturligtvis ens eget fel om man fortfarande mår dåligt efteråt, för KBT fungerar ju! Det finns ju ‘bevis’ för det!

Och varför vara en människa när du kan vara en programmerbar beteende-maskin.

Kanske är det inte en slump att KBT blivit en så stor succé i landet där alla ska vara lagom. Nu har vi äntligen kommit på hur man gör! Hur man blir sådär lagom lagom.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Bli coach – det nya framtidsjobbet eller det är inte så inne att bry sig om människor…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: