Det där med skatter och svartjobb…

31 maj, 2010 § Lämna en kommentar

[Uppdaterad under dagen]. Min pojkvän, egen småföretagare i USA, sa igår att kunder ibland betalar i kontanter (annars verkar checkar vara vanligast) och kan tillägga när de betalar kontant något i stil med att han kanske inte redovisar dessa inkomster till myndigheterna. Det vill säga jobbar svart. Fast det tror jag inte att han gör.

Så folk jobbar svart även i USA!!?? Trots deras påstått lägre skattenivå.

Och vad gäller skatt, så tror jag att myndigheterna tar in skatt på en massa andra saker där (än inkomstskatt). Beskattar en massa annat. Det drabbar småfolket. Som dessutom får ett betydligt sämre skyddsnät. För dessa pengar går inte till trygghetssystem, utan till annat; krig, lön till höjdare osv.

Och detta innebär ju att det är de med de största inkomsterna som gynnas! De har råd att betala privatvård osv. osv. Och de kan kanske rentav leva på sina pengar bara. Och de med de lägre inkomsterna missgynnas och missgynnas rejält! Inte minst de med lägst inkomster i USA, men vi är ju i rask takt på väg dit med den regering vi har med Reinfeldt i spetsen. Hela samhället förlorar på detta. Och i slutänden också de välbeställda.

Och egentligen så förlorar man på att inte betala in sociala avgifter som egen företagare. Framförallt på längre sikt. I lägre pension bland annat.

Så håller den retorik vi blivit hjärntvättad med?

Hur gör man människor mer solidariska (med system och varandra) eller snarare: hur gör man dem betydligt mindre solidariska? Hur höjer man moralen hos människor eller snarare: hur sänker man den? Och varför är den låg om den är låg? Är vi födda giriga och egoistiska? Nej, det är vi inte.

Jo, återigen de med starkaste psykologiska försvaren (starkaste psykologiska förnekandet) tenderar att leda. Och dessa tenderar att få stöd (i politik och val) av ”mindre friskt folk”, för att använda John Cleeses och Robin Skynners terminologi. Se också tidigare inlägg ”Nyauktoritärt samhälle , att slå sig för bröstet, förakt för svaghet samt om girighet eller guldsot…”

Och apropå vår högerregering och högermedia (se också Ett hjärta RÖTT om rosenröd skildring av samhället och resultaten av den politik som förts – samt om tillrättalagda pressmeddelanden):

Livet är lätt om du är konservativ. Även om konservativa misslyckas totalt när de är i maktställning, kan de vända detta och säga, ’Titta – detta bevisar vår poäng. Staten (regeringen) fungerar inte! (Paul Krugman). Vad än problemet är i den privata sektorn, så kommer högern att se statens agerande som roten till problemet. (Mike)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: