Litet om kulturpolitik, den så kallade arbetslinjen, slutna nätverk för män, ansvarstagande, ojämlihet, finanskris, svårighet att göra klassresor…

22 maj, 2010 § 2 kommentarer

John Zerzans hemsida hittar du här. Och om honom på Wikipedia.

Ulf Lundén om sparande i ”Dags att lära av Churchill”:

”Det var mitt under andra världskriget.

Tyskland hade ännu stora framgångar i kriget. Den engelska krigsministern sökte upp premiärministern Winston Churchill.

-Jag behöver mera pengar till kanoner, flyg och soldater.

Winston Churchill suckade. Han var trängd. Det sinade oroväckande i kassorna.

-Jag har inga pengar, svarade han.

-Men du kan väl ta från kulturbudgeten, föreslog krigsministern.

– Men då har vi ju snart ingen kultur och vad skall vi då försvara?

Det borde vara en sedelärande berättelse för dagens beslutsfattare oavsett politisk åskådning. Denna Winston förstod kulturens värde. Han var ju inte bara Englands premiärminister. Han var också författare, (Nobelpristagare i litteratur) och en mycket flitig amatörmålare.

Kulturen behöver frikostigt stöd för att överleva på sikt även i svåra tider. Om Churchill kunde värna kulturen mitt under brinnande kriget mot nazisterna borde dagens krispolitiker kunna lätta på plånboken en smula.

Men vi lever under en epok som vi kan kalla den stora besparingstiden. Den har pågått i åratal. Jag kan knappt minnas när vi inte har varit djupt nedsjunkna i en balja fylld av sparkrav.

I goda tider skall det sparas inför dåliga tider och när det blir dåliga tider måste vi spara ännu mer.

Att spara har blivit en dygd. Privata företag måste spara för att vinsten skall bli så stor som möjligt. Den så kallade avkastningen inom medieindustrin har paradoxalt nog räknats upp trots att det blivit allt svårare att tjäna stora pengar inom detta område eftersom en hel generation lärt sig att medier i stor utsträckning är en gratisvara.

Under lång tid har kulturen hamnat i klorna på ekonomerna. Hela kulturlivet är genomsyrat av detta. Kulturens olika institutioner har under lång tid inte fått full kompensation för pris- och löneökningar.”

Och i ”Smart men omoraliskt” skriver han:

”Högerpartiet i Sverige är skickliga på att göra om ordens rätta betydelse. Det skapar viss förvirring bland allmänheten.

Högern har ju alltid varit ett parti som hämtat stöd och sympatier hos arbetsgivarna och de redan välbeställda i samhället. Så har det varit och så är det än.

Jag minns ett samtal med en egenföretagare för fyra år sedan. En mycket klok och trevlig person men som också var fullständigt ärlig.

-Jag röstar på Moderaterna bara för att det gynnar mig som företagare. * Annars skulle jag aldrig rösta på dem.

Enkelt, rakt och ärligt. Det kan man tyvärr inte säga om Högerpartiets ordlekar i den offentliga debatten.

Unga människor som växt upp i ett Sverige som tidigt fått lära sig slogan som ‘satsa på dig själv’ och andra klatschiga utrop av nyliberala doktriner tror att den fattige kan bli rik bara om den rika blir ännu rikare.

Högern har skickligt annekterat ord och uttryck men fyllt dem med annat innehåll.

Det talas om ansvar och om att rädda den gemensamma välfärden när den i praktiken redan är på väg att avskaffas genom privatiseringar och avregleringar.

Jag och många med mig anser att rättvisa är lika med jämlikhet. Att du får lika mycket som jag.

Högerns anhängare tolkar det på sitt sätt. De anser att rättvisa betyder att den som tjänar mera skall ha större skattesänkningar än den som tjänar lite.”

Läs om flykten till privatskolor i Argentina i ETC i ”Kampen för en offentlig skola” och Maria-Pia Boëthius i ”Guldsås med extra allt. Midas – världens recept förstör vår aptit”, om Midas här, samt ”Konstnär – ett högriskyrke. Lång utbildning, låg inkomst, få barn. Tuff verklighet är vardag.” Se rapporten ”Konstnärernas inkomster ur ett jämställdhetsperspektiv. Ekonomi, arbete och familjeliv” av Marita Flisbäck och en sammanfattning här.

Om islamofobi i Europa i ”Europa gör som McCarthy. Liz Fekete: ’Stämningen är att islam utgör ett hot.’” Liz Fekete är verksam vid den antirasistiska tankesmedjan ”Institute of Race Relations” och har nyligen kommit med boken ”The Suitable Enemy” (”Den lämpliga fienden”, se också om vårt behov av syndabockar och syndabockstänkande bland annat här och här).

Och i ”Sanningen om herrklubbarna. Ny bok om hur det svenska näringslivet odlade sina nätverk” kan man läsa om Therese Nordlund Edvinssons bok ”Broderskap i näringslivet: en studie i homosocialitet i Kung Orres Jaktklubb 1890-1960”, där hon beskriver hur manlighet konstrueras och reproduceras i slutna nätverk. Läs om boken här.

Se också ”En mycket oroande trend. Arbetslöshet och fattigdom riskerar att gå i arv”.

Och se också Johan Erhrenberg i ”I’m back!” om att finanskrisen är tillbaka på allvar igen. Ja, och förlusterna har socialiserats, men vinsterna är privata!!!

Se artikeln ”Will the euro survive?”

Uppdatering 23 maj: *Gynnar verkligen moderaternas politik (alla) företagare? Småföretagare i ett liberalt land som USA verkar inte ha det bättre än här, så entreprenörsvänligt än USA framställs.

Det verkar minst lika byråkratiskt och krångligt där som här (för småföretagare). Ibland nästan mer. Inte lättare att anställa osv. Inklusive de dåliga sociala försäkringar de har där: om du blir sjuk e.d. så kan det bli rejält tufft. Privata försäkringar verkar kostar skjortan. Och kan vara svåra att få ut.

Och ojämlikhet kostar, både i pengar och i tillit och samhällelig sammanhållning

Läs om hur man nu försöker tackla ojämlikheten i Storbritannien efter valet där.

§ 2 svar till Litet om kulturpolitik, den så kallade arbetslinjen, slutna nätverk för män, ansvarstagande, ojämlihet, finanskris, svårighet att göra klassresor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Litet om kulturpolitik, den så kallade arbetslinjen, slutna nätverk för män, ansvarstagande, ojämlihet, finanskris, svårighet att göra klassresor…reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: