Fredrik och Filippa Egoland eller om det blåa egoistiska elitsverige?

6 maj, 2010 § Lämna en kommentar

Läs hela Ulf Lundéns tal på Första maj i ”Upp till kamp!”

Se också Robert Sundberg angående svenskt näringsliv rankingar av företagsklimat i ”Carl Ström och hans ranking”:

”I sin genomgång av underlaget för rankingen berättar Ström att den baseras till en tredjedel på halvdussinet statistiska faktorer. En av dem är kommunalskattens nivå, där låg ger fördel.

En annan är marknadsförsörjning, där hög andel i privat anställning ger fördel. En tredje och fjärde är företagande respektive nyföretagande. Som synes är det bra med kommuner med låg kommunalskatt, hög andel i arbete och i privat sektor och mycket i kommunen inköpt från entreprenörer snarare än i kommunal regi och många företagare.

Enkätdelen påverkar två tredjedelar av möjliga poängen. Det är ett godtycke. Varför inte tre fjärdedelar eller hälften?

Sådant som bemötande, dialog, kontaktytor mellan företagarna och kommunen där de senare är politiker och tjänstemän, är viktigt för företagarna. Är en kommun dålig på det blir företagarna missnöjda och rankingplatsen sjunker.

Färden utför i ranking kan gå snabbt. I Dalarna har Leksand kanat från plats 18 i landet 2007 och bäst i länet till plats 202 i riket och elva i länet. Fallet är så stort att det reser frågan om det finns fog för det./…/

Svenskt Näringsliv har haft denna ranking i ett årtionde och är enligt Ström ovilliga att ändra sättet att mäta, med andra eller fler faktorer eller i viktning.

Det är en oflexibel inställning. Nuvarande mätmetoder är troligen inte slutgiltigt perfekta utan kan rimligen göras bättre.

Bara ett exempel är att flera kommuner som hamnar högt nationellt saknar kommunalt bostadsbolag eller har ett bolag med begränsat lägenhetsbestånd.

För företags rekrytering av personal är tillgång till hyreslägenheter viktigt och borde vara en mätfaktor för företagsklimatet. Ovilja att ta till sig nya saker antyder att Svenskt Näringslivs ranking börjar bli ett självändamål. /…/

… kan rankingen nu vara på väg att överleva sig själv. Företag och företagare är en del av en kommun, men inte de enda att ta hänsyn till.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Fredrik och Filippa Egoland eller om det blåa egoistiska elitsverige?reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: