Sjukvård i USA….

16 mars, 2010 § Lämna en kommentarUppdaterad under dagen: Snabbt om sjukvård i USA (som blev en del annat, bland annat om att klassamhället nog är på väg tillbaka här, samt mer om USA i slutet av postningen): min pojkväns väns åldriga mamma har cancer. Igår sa min pojkvän att risken är att hon får avyttra sitt hus för den vård hon behöver. Och det är ett arbetarklasshus. Och dottern (sjuksköterska) kommer att förlora något av (läs: hela) sin trygghet; hon jobbar bara halvtid, är enda barnet och ensamstående.

Det är ett sådant samhälle vi är på väg emot är min starka känsla. Jag har verkligen sett avigsidorna i USA de enorma skillnaderna mellan människor, hur påvert de fattigaste lever, en infrastruktur som faller bland annat i form dåliga vägar (även de som är 4- och 5-filiga runt Chicago) på ett sätt vi inte ser i Sverige än (men se tågkaoset för några veckor sen här) osv.

Läs Alliansfritt Sverige i ”Måndagskrönika: Folk glömmer inte”, om alliansretorik och politik som egentligen inte innehåller något nytt, bara nya ord.

Uppdatering efter lunch (oj, detta var rätt elakt!):Schlingman skriver:

”Valet 2010 handlar om framtiden. Vad vi vill att Sverige ska kännetecknas av. Vilka värderingar vi vill ska bära Sverige. Om hur vi ska göra ett bra land ännu bättre [jaha, de erkänner att det är bra, trots 40 års sossestyre!]. Vi är fyra partier som står för frihet [frihet, vadå? För dem som har pengar,ja], ansvar och trygghet [trygghet??]. Vi tror på människans inneboende kraft och vilja att ta ansvar.”

Hur har man visat det? Genom att misstro människor och (retoriskt) prata om fuskare i välfärdssystemen?

Och man försöker också vinna kvinnorna, se

”Vi tar strid mot skattehöjningar för Sveriges kvinnor.”

Men vilka har pratat om skattehöjningar för just kvinnor? Är detta deras tvärtomspråk? Istället för att skriva att man vill sänka skatterna för Sveriges kvinnor, så skriver man att man tar strid mot skattehöjningar! Är svenska kvinnor (och män) så himla dumma?

Och han skriver vidare i slutet av sitt brev:

”Stort engagemang: Vi kommer att göra den största satsningen någonsin för att maximera antalet person som deltar i kampanjarbetet.”

De vill också vara ett

”Tydligt alternativ: Skillnaderna mellan de två regeringsalternativen ska göras tydlig. Vi ska avkräva vänsterpartierna svar om hur deras gemensamma och finansierade politik ser ut, särskilt med avseende på den ekonomiska politiken.”

Ja, i alla fall inte med några som helst skattehöjningar!? Hur finansierar man vårt gemensamma då? Svar: det går inte. Vi får var och en se om vårt eget hus mer och mer med fortsatt alliansregim. Men detta är många beredda till, för de tror att detta gagnar dem? Men jag tror att vi ALLA förlorar på det.

Klassamhället är på väg tillbaka med allt det innebär. Men detta är inte den enda vägens politik eller ofrånkomligt.

Oj, jag blir rädd.

Uppdatering på kvällen: Folk på posten i USA har så mycket att göra att de inte har tid att kolla på post de hanterar. Min pojkvän tröstade mig med att den gamla mobiltelefon jag skickat till honom som jobbtelefon nog inte skulle bli stulen i posten. Personalen som hanterar post har troligen inte tid alls att kolla posten och således att stjäla något. Jag var dock måttligt oroad från början. För telefonen ifråga kan inte ha något högt värde, även om den är fullt funktionsduglig.

Och igår fick han en bunt post på jobbet som egentligen tillhörde en granne. Han tyckte det var litet olustigt, för det kan ju handla om post man inte vill ska hamna i någon annans händer.

I USA har man hunnit ännu längre än här i sin slimningsiver?

Men i USA har man fortfarande kvar sina postkontor!!! Vilket förvånade mig väldeliga.

Jag jobbar med barn och ungdomar och funderade efter morgonen på en högstadieskola, med bland annat invandrarbarn, vad vi kan få komma att se här, i spåren av sortering av barn i privatskolor och kommunala skolor. I ökad uppdelning mellan människor. I barn som växer upp i familjer med arbetslöshet, sjukdom, hos ensamförälder osv. I spåren av bristen på solidaritet med varandra och andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Sjukvård i USA….reflektioner och speglingar II....

Meta

%d bloggare gillar detta: